Slovenija
15 ogledov

Kmalu 1,5 $ za en evro

DOLARJI Z EVRI AFP Žurnal24 main
Evro je dosegel nov rekord glede na dolar, saj se je povzpel vrednost 1,4966 dolarja. Cene nafte medtem ostajajo na ravni 97 dolarjev za sod.

Ameriški dolar je tako v primerjavi z evrom padel na novo najnižjo raven, prav tako pa je padel tudi v primerjavi z jenom, v razmerju s katerim je dosegel najnižjo raven v zadnjih dveh letih in pol. Zato mnogi analitiki pričakujejo, da bodo ameriške Zvezne rezerve znižale ključno obrestno mero in tako spodbudile gospodarsko rast. Nižje obrestne mere namreč hitreje privabijo vlagatelje, saj imajo ti z najetimi posojili nižje stroške, hkrati pa bi tak ukrep pomagal tudi dolarju, saj bi zaustavil njegov padec glede na evro. 

Evropski turisti zadovoljni, gospodarstveniki v skrbeh
Šibek dolar je najbolj razveseljiv predvsem za evropske turiste, ki se odpravljajo na potovanje v Združene države Amerike. Bolj pa skrbi evropske podjetnike, ki izvažajo v ZDA, saj jim šibek dolar že povzroča velike finančne izgube. Tako šibek dolar že grozi obstoju evropskega proizvajalca letal Airbus. Podjetje se bo moralo tako zateči k še strožjim varčevalnim ukrepom, saj bodo morali v nasprotnem primeru odpuščati delavce. Kot je septembra dejal operativni vodja Aribusa Fabrice Bregier, bo moralo podjetje na osnovi tečaja 1,35 dolarja za en evro do leta 2010 privarčevati dodatno milijardo dolarjev.

Cene nafte blizu stotice

Cene nafte so se tokrat ustavile pri 97 dolarjih. © EPA

 
Sicer pa se cene nafte danes niso veliko spreminjale, saj trg čaka na odločitev Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) glede zvišanja proizvodnje. Sod (159 litrov) zahodnoteksaške lahke nafte je v elektronskem trgovanju opoldne v Singapurju stal 97,43 dolarja, kar je 14 centov več od zaključne cene v četrtek. V Opecu so namreč podvomili o učinku, ki bi ga zvišanje proizvodnje imelo na cene, saj menijo, da so zadnje podražitve bolj posledica padajočega dolarja in finančnih ugibanj investicijskih skladov kot pa kakršnegakoli pomanjkanja dobave. Cena Opecove nafte se je v četrtek, potem ko je v sredo dosegla novo rekordno vrednost 91,91 dolarja, znižala. Za sod te nafte je bilo treba odšteti 91,41 dolarja – 50 centov manj kot v sredo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.