Svet
4 ogledov

Malomarno varovanje občutljivih podatkov

Stranki premierja Browna zaradi škandalov z izgubljenimi osebnimi podatki pada p Žurnal24 main
V Veliki Britaniji poteka obsežna preiskava, potem ko je vlada priznala, da je izgubila diska z osebnimi podatki prejemnikov otroških dodatkov v državi.

Vlada je v torek priznala, da je izgubila dva računalniška diska, na katerih so bili bančni in drugi osebni podatki vseh 25 milijonov prejemnikov otroških dodatkov v državi. Ker je diska izgubil urad za davke in carine, največji posamezni oddelek v sklopu britanskega finančnega ministrstva, je pod udarom predvsem finančni minister Alistair Darling. Vodja omenjenega urada Paul Gray je v torek že odstopil.

Darling je danes sporočil, da dogodek globoko obžaluje, a hkrati zatrdil, da ni nobenih dokazov, da bi bila diska v rokah zločincev ali da bi prišlo do kakršnihkoli zlorab izgubljenih podatkov. Minister je že odredil preiskavo o tem, ali bi lahko po izgubi občutljivih diskov prišlo do zlorabe podatkov oziroma kraje identitet. Diska že išče policija, banke pa pazijo na morebitne znake sumljivih transakcij. 

Darling je v današnjem pogovoru za britanski radio BBC izgubo označil za katastrofalen incident. "Niti najmanj ne dvomim, da je prišlo do zelo, zelo resnih kršitev. Ljudje imajo pravico zaupati vladi, da bo pazila na informacije, ki ji jih posredujejo – zaradi otroških dodatkov ali česarkoli drugega - in to se tokrat ni zgodilo," je dejal. Obenem zavrnil ugibanja, da je zaradi incidenta ogrožen njegov položaj ministra.

Na izgubljenih diskih so bili podatki o 7,25 milijona družin, ki v Veliki Britaniji prejemajo otroške dodatke. Gre za skoraj polovico britanskih družin in praktično vse britanske otroke. Med podatki so imena staršev in njihovih otrok, naslovi, datumi rojstev, številke socialnega zavarovanja in stanje na njihovih bančnih računih. Diska sta se izgubila nekje med mestom Washingtonom na severu Anglije in Londonom, potem ko je neki nižji uradnik na njiju brez dovoljenja shranil občutljive podatke in jih kar po navadni pošti poslal v prestolnico.

Opozicijski konservativci so zaradi izgube odločno napadli vlado in ji očitali pomanjkanje osnovne kompetentnosti. Torijec številka ena na področju notranjih zadev George Osborne je kabinetu premiera Gordona Browna danes očital, da ni izpolnil svoje dolžnosti varovanja britanskih državljanov, in podvomil v sposobnost ministra Darlinga, da opravlja svoje delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.