Slovenija
18 ogledov

Tudi novemu predlogu nasprotujejo

Vlada predvideva ustanovitev 14 pokrajin. Žurnal24 main
Tudi zadnji predlog za prihodnje pokrajine, ki ga je vlada poslala v obravnavo državnemu zboru, je v nekaterih lokalnih okoljih naletel na nestrinjanje in kritike.

Osem koroških občin, med njimi Mestna občina Slovenj Gradec, se ne strinja s predlagano rešitvijo, po kateri bi sedež pokrajinske uprave Koroške pokrajine dobile Ravne na Koroškem, Slovenj Gradcu pa bi pripadel sedež pokrajinskega sveta.

Župan Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar je na vlado zato danes naslovil pismo, ki so ga sopodpisali župani občin Dravograd, Muta, Radlje ob Dravi, Vuzenica, Mislinja, Podvelka in Ribnica na Pohorju. V pismu vlado sprašujejo, zakaj je Koroška edini primer v Sloveniji, ko sedež pokrajinske uprave ni predviden v mestni oziroma največji občini na območju načrtovane pokrajine. Sedež pokrajinskega sveta je sicer v vseh primerih dodeljen manjšim, predvsem pa ne mestnim občinam, opozarjajo.

Župani menijo, da takšna odločitev diskriminira edino mestno in hkrati največjo občino na Koroškem, sprejeta pa je bila kljub jasnim stališčem dvotretjinske večine koroških občin.

Minister Žagar © BOBO

 
Pismo so v vednost poslali poslankam in poslancem državnega zbora ter ministru za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivanu Žagarju . V njem kot neustrezno označujejo tudi določitev bodočih volilnih enot na Koroškem. Sprašujejo, zakaj je občina Ravne na Koroškem postala samostojna volilna enota. Prepričani so, da se jo s tem glede na preostale koroške občine postavlja v privilegiran položaj po številu sedežev v pokrajinskem svetu. "Nikjer, razen v primeru občine Ravne na Koroškem, namreč ni predvidena rezervacija svetniških mest," so zapisali v pismu.

Ogorčeni nad imenom

Pomisleke glede zadnjega vladnega predloga za določitev območij, imen in sedežev bodočih pokrajin, imajo tudi v Društvu za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. V odprtem pismu so zapisali, da so z ogorčenjem in začudenjem prejeli vest, da naj bi se prihodnji pokrajini na Primorskem imenovali Goriška in Istrsko-kraška pokrajina.

"Torej, o imenu Primorska niti sledu. Popolnoma izbrisano," ugotavljajo v društvu in dodajajo, da je s tem izbrisana vsebina primorskega naroda v njegovem boju za priključitev matični domovini, njegova dejanska vrnitev k matični domovini in njegova odločnost, da postane del demokratične države Slovenije. "Ime Primorska je za nas pojem slovenske identitete. Je izraz slovenskega domoljubja. Vse ostalo je politična trgovina," so še poudarili v omenjenem društvu.

Poslanec Zaresa Matej Lahovnik pa je na ministra Žagarja naslovil poslansko vprašanje o razlogih, da se kot sedež pokrajinskega sveta v predvideni Savinjsko-šaleški pokrajini (SAŠA) predlaga Mozirje, saj je Velenje nesporno peto največje mesto v državi in bi temu primerno moralo biti ne le gospodarsko, pač pa tudi upravno središče pokrajine SAŠA.
Po njegovih besedah je zaradi učinkovitega delovanja pokrajinske uprave smiselno, da sta sedeža pokrajinske uprave in pokrajinskega sveta v gospodarskem in upravnem središču bodoče pokrajine, v Velenju. Glede na to, da je v primeru Celjske pokrajine predviden sedež tako pokrajinskega sveta kot tudi uprave v Celju, ga zanima, čemu ni bilo enako načelo uporabljeno tudi v primeru pokrajine SAŠA.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.