Svet
3 ogledov

O ERC bodo govorili po volitvah

ribiÅ¡ka ladja morje hrvaÅ¡ka reuters Žurnal24 main
Predsednik hrvaške SDP Milanović meni, da se bodo o ERC pogovarjali po volitvah. Raziskava mnenja pa kaže, da bo HDZ dobila več glasov.

Zoran Milanović pravi, da bodo rešitev o ERC iskali po parlamentarnh volitvah. © Reuters

 

Predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je na vprašanje, ali bo Hrvaška s prvim januarjem uveljavila ERC za članice EU, odgovoril, da je hrvaški sabor sprejel odločitev o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice Evropske unije, po volitvah pa se bodo usedli za mizo s partnerji iz Bruslja, predvsem iz Italije in Slovenije, in iskali rešitev.

Milanović sicer kljub najnovejši raziskavi, ki kaže, da bo vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) dobila 34,4 odstotka glasov, SDP pa 30,1 odstotka glasov, verjame v zmago slednje.

Soočenja prvakov stranke najbrž ne bo

Predsednik socialdemokratov je danes še enkrat vodjo HDZ in hrvaškega premiera Iva Sanaderja povabil na televizijsko soočenje, ki si ga želi približno 80 odstotkov hrvaških državljanov.

Želi si izmenjavo mnenj in ne dvoboja, čemur se po besedah Milanovića premier izogiba že več tednov. Sanader je v torek ponovil, da si želi soočenja le v primeru, če bo poleg Milanovića tudi premierski kandidat SDP Ljubo Jurčić.

Globus: HDZ dobre štiri odstotke več glasov


Hrvaški ribiči © BOBO

 
HDZ bo na parlamentarnih volitvah dobila 34,4 odstotka, SDP pa 30,1 odstotka glasov, kaže velika terenska raziskava slovenske agencije Mediana Fides, ki je bila narejena za zagrebški tednik Globus. Sodeč po izsledkih bo na volitve zagotovo šlo 70,5 odstotka državljanov, še 18 odstotkov pa verjetno.

Za preobrat v korist HDZ v zadnjem mesecu dni ni veliko opaznih vzrokov. Če je do preobrata prišlo v končnici kampanje, bi to pomenilo, da je populistična kampanja HDZ, ki temelji na širjenju strahu pred  "novimi davmki"  in  "legalizacijo drog"  ter ugodni razprodaji delnic podjetja Hrvaške telekomunikacije (T-HT), padla na plodna tla, ocenjuje Globus.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.