Slovenija
21 ogledov

Zver: Predlog ZOFVI že usklajevan

zver-bobo-main Žurnal24 main
Minister za šolstvo Milan Zver je po seji vlade povedal, da je novi predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja že usklajevan.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je dejal, da je predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja že usklajevan. Izjema so le umaknjene točke o financiranju zasebnih šol in o ustanavljanju vzgojno-izobraževalnih centrov.

Namen vlade naj bi bil poskrbeti, da bi novela čim prej zaživela v praksi. Ker so zakon usklajevali skozi vse leto, je minister izrazil presenečenje, da je opozicija po prvotnih pozitivnih odzivih napadla vlado in zahtevala dodatno usklajevanje s socialnimi partnerji.

Zver je še ugotovil, da je ob napovedi vložitve novega vladnega predloga prišlo do nasprotnih odzivov. Začudil se je predvsem nad stališči glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Branimirja Štruklja ter poslancev Slavka Gabra in Barbare Žgajner Tavš. Predlog, ki ga je vložila poslanska skupina SNS in s tem prehitela vladni predlog, je po Zverovem mnenju nedodelan in očitno "spisan v naglici". Dokaz za to je po Zverovem mnenju tudi v dejstvu, da je vladni predlog predvidel zavarovanje žrtev spolnega nasilja, česar po njegovem mnenju v predlogu Žgajner Tavševe ni.

Sprejem novele je ključen zaradi pravočasne uvedbe bolonjske stopnje izobrazbe za učitelje in vrste drugih ukrepov, kot je na primer "protipedofilski" člen, ki ga je predlagal SNS. Po Zverovih besedah bi ta v vsakem primeru padel na ustavnem sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.