Slovenija
5 ogledov

EP bo potrdil širitev schengna

Slovenija bo vratar Evrope najverjetneje postala še pred novim letom. Žurnal24 main
Evropski poslanci bodo v četrtek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o širitvi schengenskega prostora na devet novih članic, med katerimi je tudi Slovenija. Pričakuje se, da bodo širitev podprli.

Poslanci bodo v četrtek z glasovanjem o širitvi schengna sicer podali le svoje mnenje, ki za Svet EU ni zavezujoče. Dokončen datum širitve schengenskega prostora naj bi bil tako sprejet na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 6. in 7. decembra, po napovedih portugalskega predsedstva Unije pa naj bi se schengenska širitev zgodila 21. in 22. decembra. O tem so poslanci razpravljali v torek, ko je večina menila, da gre za zgodovinski trenutek, ki bo izbrisal še zadnje ostanke železne zavese. Tudi Slovenija bo slavnostno obeležila odpravo nadzora na notranjih mejah Evropske unije. Praznovali bodo 22. decembra popoldne na mejnem prehodu Škofije na glavni cesti med Trstom in Koprom.

V osrednji razpravi tokratnega zasedanja se bo parlament seznanil s strategijo Evropski interes: uspeh v času globalizacije. Dokument Evropske komisije poudarja, da lahko le Evropa, ki temelji na zaupanju, odprtosti in reformah, zagotovi blaginjo svojih državljanov v obdobju globalizacije. Gre za vmesno poročilo o lizbonski strategiji, ki ugotavlja, da Evropa že dosega vidne uspehe pri oblikovanju globalizacije v sklopu celovitega pristopa, mora pa medsebojno krepiti svoje zunanje in notranje politike.

Poslanci pa naj bi govorili tudi o razmerah v Pakistanu. Predsednik Pervez Mušaraf je namreč 4. novembra razglasil izredne razmere, kar je postavilo pod vprašaj tudi parlamentarne volitve, ki jih bodo v Pakistanu po Mušarafovih napovedih organizirali pred 15. februarjem prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.