Svet
5 ogledov

Sanader za pogovore, Bruselj za razveljavitev ERC

ribici_erc_morje_bobo_0501 Žurnal24 main
Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader po oblikovanju vlade napoveduje pogovore o ERC z EU. Slednja naj bi po nekaterih virih zahtevala razveljavitev ERC za članice EU.

Sanader je ponovil, da Hrvaška izvaja režim, ki ga je sabor sprejel za ribolov in varstvo morja v zaščitni ekološko-ribolovni coni (ERC) od 1. januarja letos. Obenem je dodal, da je treba nadaljevati posvete s predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Italije, da bi našli rešitev, ki bi ustrezala vsem stranem. Verjetni vnovični hrvaški premier je še poudaril, da pričakuje dogovor glede ERC, ter da po njegovem mnenju uveljavitev ERC tudi za članice Unije ne bo ovirala hrvaških pristopnih pogajanj z Brusljem.

Nekateri viri blizu Evropski komisiji pa že napovedujejo, da bo morala Hrvaška po oblikovanju nove vlade sprejeti odločitev o razveljavitvi uveljavitve ERC v Jadranu za države članice EU, sicer ji grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij po vzoru primera s Turčijo.  "Pričakujemo, da bo Hrvaška v kratkem – ne nujno na isti ali naslednji dan, ampak kmalu po oblikovanju nove vlade sprejela odločitev o razveljavitvi odločitve o uveljavitvi ERC," so povedali viri blizu Evropski komisiji. "Ni dovolj, da odločitve v praksi ne izvajajo, saj je legalno uveljavljena," so dodali.

Ustanovna seja hrvaškega sabora
Sanader je dogodke v zvezi z ERC sicer komentiral v premoru ustanovne seje hrvaškega sabora, po podpisu vladne koalicijske pogodbe s Samostojno demokratsko srbsko stranko (SDSS) in poslancem italijanske manjšine. Z omenjenimi pogodbami je mandatar zagotovil parlamentarno večino ali 83 poslanskih mandatov za relativno zmagovalko parlamentarnih volitev od 25. novembra, Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ), ki že ima koalicijske pogodbe s Hrvaško kmečko stranko (HSS), Hrvaško socialno-liberalno stranko (HSLS) in s poslanci preostalih manjšin ter poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU).

Poslanci hrvaškega sabora pa so sprejeli predlog spremembe zakona o organizaciji državne uprave, ki predvideva dve novi ministrstvi - za turizem ter za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo. Sabor bo na sobotni izredni seji obravnaval še zaupnico koalicijski vladi HDZ, HSS, HSLS in SDSS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.