Šport
11 ogledov

S katero ste najmanj zadovoljni?

Aprila 2007 sta se Damjan Mihevc (desno) in Ted Sator (levo) veselila, oktobra 2 Žurnal24 main
To jesen so bile zaradi svojih potez pod drobnogledom štiri športne zveze: hokejska, nogometna, rokometna in smučarska. Z delom katere od njih ste najmanj zadovoljni? Povejte v anketi.

Prva športna zveza, ki je prišla pod drobnogled športne javnosti, je bila Hokejska zveza Slovenije (HZS), ki se je v času, ko so se že začele reprezentančne priprave na najpomembnejšo sezono v elitni skupini svetovnega hokeja, spopadala s finačnimi težavami in iskanjem novega selektorja. Začelo se je oktobra z govoricami, da naj bi selektor risovTed Sator zaradi neizplačanih obveznosti prekinil sodelovanje s HZS. Ker je bil Sator tisti, ki je naše hokejiste spet popeljal v elitno skupino svetovnega hokeja, je HZS napela vse moči, da zgladi nesoglasja, in Satorju predčasno izplačala nagrado za sezono 2006/2007. Kljub temu sta HZS in Sator sporazumno prekinila sodelovanje, čeprav so bile reprezentančne priprave v polnem teku. Prvo reprezentančno akcijo, na kateri iz finančnih razlogov - potni stroški naj bi bili previsoki - ni bilo nekaterih najboljših hokejistov, ki si kruh služijo v tujini, sta tako vodila Satorjeva pomočnika Pavle Kavčič in Matjaž Kopitar, zatem pa so na HZS le našli pravega naslednika, Šveda Matsa Waltina.

 

Bojan Križaj © BOBO

 
Nasprotno kot HZS Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) ob vedno bolj (pod)povprečnih rezultatih alpskih smučarjev in smučark z redkimi svetlimi izjemami mučijo predvsem finančne težave. Slabi rezultati nekdaj paradnega slovenskega športa so namreč zmanjšali število sponzorjev, zatem je zmanjkalo denarja, alpinci pa so - da so lahko nadaljevali s pripravami na novo sezono - zabredli v dolgove. Zaradi luknje v "denarnici" - podedoval jo je od svojega predhodnika Klemna Berganta , ki te dolgove pripisuje svojemu predhodniku Tonetu Vogrincu , ta pa zatrjuje, da SZS ni zapustil v rdečih številkah - je z mesta poslovnega direktorja odstopil Bojan Križaj . Njegov naslednik Dušan Videmšek , ki bo delo opravljal zgolj kot vršilec dolžnosti poslovnega direktorja, trenutno čaka na imenovanje. Pred tem mora SZS izpolniti še njegov pogoj – sanacijo dolga. Nov začetek SZS oziroma njenega alpskega dela je slišati obetaven, kako pa se bodo alpinci izkopali iz krize in kako - če sploh - bo to vplivalo na rezultate, najbrž še ne bo jasno kmalu.

 

Rudi Zavrl © BOBO

 
Spet drugačne težave, kot jih imata HZS s selektorjem in SZS s financami, mučijo Nogometno zvezo Slovenije (NZS) , za katero je videti, da je že kar v stalnem nasprotju z nogometnimi navdušenci. Nazadnje so ti svoje nezadovoljstvo s politiko vrhovne nogometne organizacije v Sloveniji jasno pokazali tudi z množičnim praznjenjem nekdaj nabitih tribun nogometnih stadionov, na katerih je igrala državna enajsterica. S tem so NZS sporočili tudi, da je čas za boljšo igro in spremembe. Kar 80 odstotkov bralcev, ki so sodelovali v predzadnji anketi zurnala24.si , je namreč prepričanih, da je pot do boljših rezultatov nogometne reprezentance, katere sij je po Katančevi eri močno zbledel, odvisna od menjav v vrhu NZS in na selektorskem stolčku. NZS pod vodstvom Rudija Zavrla se s tem ne strinja in vztraja pri svojem načinu dela, selektorju Matjažu Keku , ki je sredi ciklusa reprezentanco prevzel od Branka Oblaka , pa je pred dnevi podelila zaupnico. Kako bo Kek izkoristil novo priložnost, bomo videli v naslednjih kvalifikacijah, saj mu pogodba poteče po koncu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010. Prav tako bomo videli, koliko bo vredna beseda navijačev, ki zbirajo podpise za vrnitev Srečka Katanca .


Komu je bil Kasim Kamenica trn v peti? © BOBO

 
Bolj nerazumljiva je bila nespretna selektorska menjava Rokometne zveze Slovenije (RZS) , ki se je v kadrovanje spustila mesec in pol pred evropskim prvenstvom. Pred dvema tednoma se je pojavila novica, da naj bi RZS razrešila selektorja Kasima Kamenico , ki je na tiskovni konferenci pred prijateljskima tekmama s Švico presenetila tudi vodilne člane zveze – glavnega sekretarja Leopolda Kalina in direktorja reprezentanc Staneta Osterliča . Oba sta poudarila, da menjava čez noč pred bližajočim se EP ne more biti dobra odločitev. Z enodnevno zamudo se je oglasil še predsednik RZS Žiga Debeljak , ki pa je povedal le, da bo javnost o "pomembnejših spremembah" pravočasno obveščena. Po obeh pripravljalnih tekmah je bil potrjen odhod Kamenice, na njegovo mesto pa ustoličen Miro Požun . Debeljak je ob tem "izdal" še, da so že dalj časa iskali menjavo za selektorja, ki je svoje športne cilje izpolnjeval, pa čeprav so se zavedali, da "trenutek zamenjave z vidika obveznosti reprezentance v januarju 2008 ni ugoden" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.