Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Zaradi bloganja izgubil življenje

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Na Kitajskem odmeva smrt blogarja, ki so ga med snemanjem spora med vaščani in občinskimi inšpektorji kitajske vasi Tianmen ubili inšpektorji.

Policija je medtem že prijela 24 in zaslišala več kot 100 občinskih inšpektorjev, ki so bili na kakršenkoli način povezani s smrtjo 41-letnega gradbenika  Wei Wenhua. Ta je v ponedeljek spremljal spor v osrednji kitajski provinci Hubei med inšpektorji in vaščani, ki so protestirali proti odlaganju smeti v bližini njihovih domov. Ko pa je Wei iz žepa vzel mobilni telefon, da bi z njim posnel protest, se je več kot 50 občinskih inšpektorjev obrnilo proti njemu in ga tako hudo preteplo, da je pozneje doma umrl.

Številne obsodbe dogodka na svetovnem spletu
Dogodek sicer precej odmeva v kitajskih spletnih medijih in na spletnih blogih. "Ni se še zgodilo, da bi lokalne oblasti z nasiljem vzele zakon v svoje roke," je dejal urednik novičarske strani Northeast News. "Toda zdaj je bil nekdo pretepen do smrti. To za nas ne predstavlja presenečenja, ampak nezaslišano jezo." Kolumnist Chen Yizhong pa se je spraševal, zakaj je dovoljeno nasilje občinskih inšpektorjev. "Mesta potrebujejo administracijo, toda mestna administracija mora najprej upoštevati zakone," je zapisal. Na nasilje pa so se odzvali tudi v mednarodnem združenju za svobodo tiska, Reporteji brez meja. "Wei je prvi 'civilni novinar', ki je umrl na Kitajskem zato, ker je želel posneti dogodek," je združenje dejalo v sporočilu za javnost.  "Pretepen je bil do smrti zato, ker je storil tisto, kar predstavlja način za izražanje nasprotovanja nad oblastjo, ki zakone jemlje v svoje roke."

Hiter odziv pristojnih
Oblasti so takoj po dogodku sprožile hitro preiskavo, saj se bojijo, da bi se tudi v drugih krajih po Kitajski začeli množični protesti. Incident pa je prav tako razburil zagovornike svobode tiska, ki so dejali, da občinske oblasti niso imele pravice omejevati vaščana pri snemanju dogodka. Vodja urbanističnega oddelka v Tianmenu Qi Zhengjun pa je zaradi dogodka takoj izgubil službo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.