Slovenija
11 ogledov

Internetno odvisnost je treba zdraviti

Ste tudi vi med spletnimi odvisneži? Žurnal24 main
V Južni Koreji so ustanovili program, ki naj bi odvisnežem od interneta pomagal ponovno zaživeti normalno življenje.

V Južni Koreji so ustanovili program, ki naj bi odvisnežem od interneta pomagal ponovno zaživeti normalno življenje, piše The New York Times. Gre za program s strogo vojaško disciplino in prevzgojo s pomočjo psihologov. Letos so izvedli prva dva 12-dnevna programa, v katerih je sodelovalo največ do 18 udeležencev – vsi so bili moškega spola. Neka južnokorejska raziskava je namreč potrdila, da so zasvojeneci v veliki večini moški.

Zaradi zasvojenosti lahko nastopi smrt
Jump Up Internet Rescue School je najverjetneje prvi tabor na svetu, ki zdravi odvisneže z omenjeno težavo. Najverjetneje je to posledica tega, da največje število ljudi, glede na število prebivalcev, dostopa do spleta ravno v Južni Koreji. Kar devet izmed desetih domov ima dostop do poceni širokopasovne povezave. Otroci praktično zrastejo z računalnikom in se zaradi tega ne rekreirajo in tudi ne vzdržujejo socialnih stikov. Nekateri se odvisnosti zavejo že preden je prepozno, drugi pa se je sploh ne. Velja omeniti, da je na omenjenem področju že več ljudi umrlo zaradi izčrpanosti ob neprekinjenem več dnevnem igranju igric prek spleta.

Ogrožena slaba tretjina prebivalstva

Kot piše The New York Times, kar slabi tretjini ali 2,4 milijona prebivalcem pod 18. letom grozi internetna odvisnost. »Začetniki« zapravijo vsaj dve uri dnevno na računalniku. Ta čas posvetijo igranju igric prek spleta ali pogovarjanju prek programov za instantno pošiljanje sporočil (IM Messengers). Izrazitejši znaki so nesposobnost odmakniti se od računalnika in nagli napadi jeze ob preprečitvi dostopa do spleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.