Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Evropske igralske legende v Berlinu

Kraljica s Helen Mirren v naslovni vlogi je letos pobrala že vrsto nagrad – ji b Žurnal24 main
Organizatorji letošnje podelitve evropskih filmskih nagrad, ki bo 1. decembra v Berlinu, so sporočili imena uglednih slavnostnih gostov in podeljevalcev.

Na 20. podelitvi "evropskih oskarjev" bodo tako navzoči igralski veterani Jeanne Moreau, Liv Ullmann, Jean-Luc Godard in Michael Ballhaus, slovesnost v dvorani Arena v Treptowu pa bosta vodila francoska igralka Emmanuelle Beart in njen nemški kolega Jan Josef Liefers. Predsednik Evropske filmske akademije (EFA) Wim Wenders bo francosko filmsko legendo Moreaujevo in norveško filmsko umetnico Ullmannovo pozdravil kot ugledni soustanoviteljici akademije.

Eden od favoritov za zmago je tudi presunljivi, z naturalizmom in tesnobo prežet romunski film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva. © Uradna stran filma

 

Režiser Godard bo prejel nagrado za življenjsko delo, snemalec Ballhaus pa prav tako nagrado za svoj izjemni prispevek k svetovni kinematografiji. Slovesno podelitev najvišjih evropskih filmskih nagrad bodo predvajale televizijske postaje v 61 državah, na televiziji Arte bodo posnetek prikazali 2. decembra ob 22.10.

Kdo se poteguje za najvišjo čast?
Za najboljši evropski film konkurirajo nemško-turški Na drugi strani Fatiha Akina , canski zmagovalec 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva (Romunija), francoski animirani Persepolis (vse tri gledamo te dni na ljubljanskem filmskem festivalu), britanska Kraljica in Zadnji škotski kralj ter francoski Življenje v rožnatem. 

Zadnji škotski kralj je Forestu Whitakerju prinesel oskarja – kako se bo odrezal v Berlinu? © Reuters

 

Nagrade bodo podeljevale igralke Alicja Bachleda-Curus s Poljske, Maria Grazia Cucinotta iz Italije, Virginie Ledoyen iz Francije, Maia Morgenstern iz Romunije, Sonja Richter z Danske, Johanna ter Steege z Nizozemske in Britanka Lucy Russell .

Zabavali bodo Leningrad Cowboys
Na slovesnosti bodo govorili še srbski režiser Stefan Arsenijević , francoski igralec Jean-Marc Barr , Mehmet Kurtulus iz Nemčije, Španec Sergi Lopez , Mads Mikkelsen z Danske, Juanjo Puigcorbe iz Španije ter lanski moderator Maciej Stuhr s Poljske. Glavni band večera bodo Leningrad Cowboys.

Življenje v rožnatem odlikuje predvsem igra odlične Marion Cotillard, ki se tudi sama poteguje za evropsko filmsko nagrado. © Reuters

 

Evropske filmske nagrade podeljujejo enkrat na leto v Berlinu, s katerim se izmenjuje po ena od preostalih evropskih prestolnic.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.