Slovenija
14 ogledov

ECB ni spremenila obrestne mere

Po mnenju predsednika ECB Jean-Clauda Tricheta tudi naslednji mesec ne bo prišlo Žurnal24 main
Svet Evropske centralne banke (ECB) po pričakovanjih ni spremenil ključne obrestne mere in jo nespremenjeno pustil na štirih odstotkih. V banki so sicer zelo zaskrbljeni glede inflacije v območju evra.

Kot je povedal predsednik ECB Jean-Claude Trichet, bodo vsakršne inflacijske grožnje spremljali "zelo pozorno", kljub temu pa je namignil, da morebitnega dviga ključne obrestne mere najverjetneje tudi prihodnji mesec ne bo.

Trichet je ob tem še dejal, da je "stalno popravljanje ocen tveganj povzročilo dolgotrajno negotovost", in pri tem opozoril na še nerazrešeno negotovost na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov in ohlajanje ameriškega gospodarstva. Pri tem je nakazal, da je Svet ECB "pripravljen ukrepati". S tem je nakazal, da banka čaka, kako se bodo zadeve razvile, predvsem v ZDA.

Trichet je ob tem dodal, da "so potrebne dodatne informacije" o dogajanju na ameriškem hipotekarnem trgu, preden bo banka lahko naredila kake zaključke glede monetarne politike na območju evra. "Še naprej spremljamo razvoj na trgu," je še dejal Trichet.

Trichet je sicer izrazil veliko zaskrbljenost zaradi porasta inflacije na območju evra, ki je oktobra dosegla 2,6 odstotka. Inflacijo bi po njegovih besedah lahko še dodatno vzpodbudile rasti cen energentov in hrane. Cena nafte se je danes sicer nekoliko znižala, a se še vedno giblje okoli rekordne vrednosti 98 dolarjev za sod, ki jo je dosegla v sredo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v decembru je bilo treba zjutraj v azijskem trgovanju odšteti 96 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.