Svet
6 ogledov

Bush z Merklovo o sankcijah proti Iranu

Pogovore sta sklenila kot velika prijatelja – s širokima nasmehoma na obrazu. Žurnal24 main
Nemška kanclerka Angela Merkel je predsedniku ZDA Georgeu W. Bushu dejala, da bi bila pripravljena podpreti nove sankcije ZN proti Iranu, če bo ta še naprej vztrajal pri jedrskem programu.
Merklova , ki se je z Bushem sestala na njegovem teksaškem ranču v Crawfordu, bi bila  pripravljena razmisliti tudi o možni prekinitvi trgovskih stikov Nemčije z Iranom, če se ne bo dalo drugače pripraviti Teherana na sodelovanje. Ameriški predsednik se je strinjal s svojo evropsko kolegico, da je najboljši način za rešitev iranskega vprašanja diplomacija. "Bila sva si edina, da je nevarnost, ki jo predstavlja iranski jedrski program, resnično resna," je povedala Merklova na skupni tiskovni konferenci z Bushem. "To mnenje si deliva, ampak meniva tudi, da se vse da rešiti po diplomatski poti. Naslednji korak bi bila, jasno, resolucija." Preden bo sprejela končno odločitev glede sankcij, pa namerava kanclerka počakati na poročila pogajalca EU in jedrskega nadzornika ZN o iranskih jedrskih aktivnostih. Govorila bo tudi z nemškimi podjetji glede morebitnih nadaljnjih krčenj trgovskih vezi z Iranom. 

Prvi korak srečanja: velika tura Bushevega ranča © Reuters

 

Zahod obtožuje Iran, da želi razviti jedrsko orožje, a Teheran trdi, da vodi jedrski program izključno v civilne namene pridobivanja električne energije. Bush je prejšnji mesec vznemiril svoje evropske zaveznike, ko je dejal, da bi jedrsko oborožen Iran lahko vodil v tretjo svetovno vojno. Busheva administracija vztraja, da je predana diplomatskim pogajanjem z Iranom, kljub temu pa priznava, da so v igri tudi druge možnosti.

Bush še vedno proti okolju
V dveh dneh pogovorov na ranču sta Bush in Merklova pokrila še številne druge teme, vključno z Afganistanom, globalnim segrevanjem in načrtovano konferenco o miru na Bližnjem vzhodu, ki jo bo prvi mož ZDA gostil v Annapolisu čez nekaj tednov. Merklova je glede klimatskih sprememb pritiskala na Busha, naj se neha upirati obveznim omejitvam glede izpustov toplogrednih plinov.

Ameriški predsednik pa je po drugi strani bolj naklonjen prostovoljnim korakom proti dolgoročnemu cilju in se upira ostrejšim ukrepom, ki bi po njegovem škodili gospodarstvu. Bush tako pred vrhom ZN o globalnem segrevanju, ki bo prihodnji mesec na Baliju, ni dal nobenega upanja, da se bo njegov pogled glede tega vprašanja kaj spremenil.

Merklove ni navdušil Bushev uporni pogled na globalno segrevanje, razočarala jo je tudi njegova košarica glede podpore ZDA za stalno članstvo Nemčije v VS ZN. © Reuters

 

Svetovni problemi ob hamburgerjih
Srečanje na ranču je bilo namenjeno tudi poglobitvi vezi med Washingtonom in Berlinom po razpoki v odnosih, ki jo je povzročila debata glede iraške vojne. Bush je imel hladen odnos s predhodnikom Merklove, Gerhardom Schröderjem , glasnim kritikom ameriške polomije v Iraku. Povsem drugačen odnos ima z Bushem nova kanclerka, saj ameriški predsednik na svoj ranč navadno vabi le svoje najljubše svetovne voditelje.

Nemški kolegici je na petkovem jutranjem sprehodu najprej razkazal svojo 650-hektarsko posest, v petek zvečer sta s svojima življenjskima partnerjema sedla k večerji, pri kateri so jim postregli z dimljeno govejo ledvično pečenko z ameriškimi orehi in zdrobovim suflejem iz zelenih čilijev in sira. V soboto sta Bush in Merklova pogovore nadaljevala na klasičen ameriški način – ob hamburgerjih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.