Slovenija
18 ogledov

Pravico imate do zasebnosti

"Zavedati se moramo nevarnosti, ki preži na mlade. Facebook ni po nepotrebnem vr Žurnal24 main
Ob dnevu varovanja osebnih podatkov smo povprašali informacijsko pooblaščenko, kaj meni o internetu, Velikem bratu, superračunalnikih, informacijah javnega značaja in varnosti naših osebnih podatkov.

28. januar je zapisan tudi kot dan varovanja osebnih podatkov. Ob tej priložnosti smo poklicali informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar ter jo povprašali o samih ciljih in poslanstvu tega dneva.
Pirčeva meni, da se ljudje vedejo zelo neodgovorno, ko pride do varovanja osebnih podatkov. Predvsem je to očitno pri uporabi svetovnega spleta. Ravno zato je letos ta dan posvečen varovanju osebnih podatkov prek interneta, in sicer varovanju tistih, ki so najbolj ranljivi – mladostniki in otroci. V zadnjih nekaj tednih so prebrskali mnogo spletnih strani in prišli do zastrašujočih ugotovitev, da mladostniki mimogrede zapisujejo osebne podatke od imena, priimka in rojstnega datuma pa do EMŠA in številk kreditnih kartic svojih staršev. Tako na spletnih straneh nevede puščajo sledi, saj strani ob pomoči "piškotov" (cookiejev) sledijo posameznikovemu vedenju na spletu. Tako postane splet velika podatkovna zakladnica, kjer se izoblikuje profil potencialnega kupca. Poleg tega velja omeniti tudi veliko nevarnost pedofilije prek interneta, zaradi katere so zaradi nekritičnosti družbe in nezmožnosti razlikovanja med realnim in virtualnim najbolj ogroženi najmlajši.

Zato so na uradu Informacijskega pooblaščenca izdelali brošure, prilagojene mladim, napisane v njim razumljivem jeziku, ki jih ravno te dni delijo na šolah, v 6., 7.in 8. razredih devetletke. V brošurah mlade opozarjajo predvsem na to, da imajo pravico do zasebnosti in da naj ne vpisujejo svojih osebnih podatkov na splet. Mladostniki so velika tržna niša, kar dokazuje tudi spletna stran Facebook, ki je pred kratkim prejela nagrado za najboljšo spletno stran.

Veliki brat vas opazuje kjerkoli in kadarkoli.© iStock

 
Veliki brat na vsakem koraku
Dotaknili smo se tudi skrivnostnega Googlovega projekta 101, kjer naj bi šlo za razvijanje superračunalnika, ki bi ljudem omogočil ustvarjanje svoje podatkovne baze na oddaljeni lokaciji. To pomeni, da bi doma odtlej potrebovali le še tipkovnico, miško in zaslon, nakup procesorja pa bi bil odveč. Pirčeva meni, da se zadeva samo sliši odlično, medtem ko je v svoji notranjosti precej delikatnejša. Google je eden od večjih ponudnikov spletnega prostora; s tem, ko bi dobil nadzor nad našimi podatki, bi pridobil "naše vse". Ali si res želimo predati vso svojo lastnino v roke tujcu, je osebna odločitev vsakega posameznika. Definitivno pa se je treba zavedati efekta "Velikega brata", saj prihodnost, ko noben kotiček ne bo več varen in nas bodo kamere lahko ujele na vsakem koraku ter v najkrajšem možnem času to prenesle na splet, ni več znanstvena fantastika, ampak kar današnja realnost.

Ni vsaka informacija javnega značaja
Na koncu smo se dotaknili še aktualne tematike zadnjih dni – širjenja diplomatske pošte z MZZ. Informacijsko pooblaščenko smo povprašali, ali gre tudi v tem primeru za varovanje podatkov, ki se je morda izkazalo kot oblika nelojalnosti zaposlenih v zunanjem ministrstvu. Pirčeva je na vprašanje odgovorila, da mnenja ne more podati, saj bi si morala dokument ogledati. Misli pa, da država zagotovo ima pravico do varovanja strogo zaupnih podatkov in bi bila zato potrebna modra presoja, ali je to informacija javnega značaja, do katere bi javnost morala imeti dostop.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.