Svet
6 ogledov

V Tajvanu zmaga nacionalistične stranke

Podporniki zmagovalne stranke praznujejo v Tajpeju. Žurnal24 main
Na tajvanskih parlamentarnih volitvah je prepričljivo zmagala opozicijska nacionalistična stranka, ki bo zasedla 81 od 113 sedežev v parlamentu.

Velika zmagovalka tajvanskih parlamentarnih volitev je postala opozicijska nacionalistična stranka Kuomintang, ki bo v parlamentu zasedla kar 81 od 113 sedežev. Manjše stranke, povezane z njo, bodo dobile pet sedežev.

Takoj po volitvah je zaradi hudega poraza z mesta predsednika Demokratske napredne stranke odstopil tajvanski predsednik Čen Šui-bian. Ob tem je dejal: "Jaz bi moral prenesti vso odgovornost. Opravičujem se, sram me je." DPP bo v parlamentu zasedel 27 sedežev.

Ma Jing-jeou © Reuters

 
Prepričljiva zmaga pa Kuomintangu , ki se zavzema za tesnejše vezi s sosedo Kitajsko, daje tudi zalet pred marčevskimi predsedniškimi volitvami na Tajvanu. Njihov predsedniški kandidat Ma Jing-jeou je dejal, da ljudje po osmih letih trpljenja hrepenijo po spremembi. Ob njegovem nagovoru se je zbralo več sto podpornikov stranke, ki so zmago praznovali zelo bučno.

Kuomintang, ki je Tajvanu vladal več kot pol stoletja do Čenove zmage pred osmimi leti, je pred volitvami izrazil upanje, da bodo volivci kaznovali DPP za slabe gospodarske rezultate. Tajvan je sicer 17. največje gospodarstvo na svetu, njegovi največji zunanjetrgovinski partnerji pa so Kitajska, ZDA in Japonska. DPP je očitke zavračal in opozarjal, da bo Kuomintang Tajvan prodal Kitajski. Odnosi z veliko sosedo so eno od najbolj perečih vprašanj na otoku s 23 milijoni prebivalcev, ki se je ločil od Kitajske po koncu državljanske vojske leta 1949, a ni nikoli uradno razglasil neodvisnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.