Slovenija
21 ogledov

Potočnik dobil svojo galaksijo

Žurnal24 main
Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je dobil svojo galaksijo, piše bruseljski časnik European Voice.

Janez Potočnik © BOBO

 
To se je zgodilo konec oktobra, ko se je komisar mudil na uradnem obisku v Čilu in Braziliji, kjer je obiskal tudi opazovalnico Evropskega južnega observatorija (ESO) na čilski gori Paranal. Osebje ESO je Potočnika presenetilo z darilom, ki je več kot le navadno poslovno darilo: po komisarju iz Slovenije je namreč poimenovalo galaksijo.

Galaksija Potočnik, poznana tudi kot spiralna galaksija s prečko NGC 134, se bo tako pridružila seznamu galaksij, med katerimi so tudi bolj znane galaksije, kot na primer Andromeda, Mlečna cesta in Sombrero. Zdaj je torej tudi uradno potrjeno: Potočnik je zvezda oziroma skupek zvezd, piše European Voice.

Na vrhu 2600 metrov visoke gore Paranal stojijo najboljši evropski zemeljski teleskopi, znani pod imenom VLT (Very Large Telescope). Projekt delno financira EU, in sicer prek okvirnih programov za raziskave. Gre za štiri teleskope, opremljene z glavnim ogledalom premera 8,2 metra, in štiri pomožne teleskope z ogledali premera 1,8 metra. Pred letom 2020 naj bi zelo velike teleskope VLT nadomestili še večji in boljši, projekt pa bo vnovič  finančno podprla tudi EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.