Slovenija
13 ogledov

Poletja na Arktiki brez ledu že leta 2013?

Napoved za leto 2013 ne vključuje zadnjih dveh minimumov, podatkov iz let 2005 i Žurnal24 main
Zadnje meritve taljenja ledu na Arktiki napovedujejo popolno izginotje ledenega pokrova že za leto 2013, kar je najbolj dramatična napoved klimatske spremembe doslej.

Ameriški znanstveniki so predstavili doslej najbolj dramatično podnebno napoved taljenja ledu na Arktiki. Zadnji modeli študij kažejo, da bi se plast severnega ledu lahko popolnoma stalila v roku petih ali šestih let.

Profesor in oceanograf  Wieslaw Maslowski je izrazil skrb, da so dosedanje projekcije podcenjevale procese, ki danes povzročajo izgubo ledu na Arktiki. To potrjujejo tudi izsledki Nacionalnega podatkovnega centra na Univerzi v Koloradu (NSIDC), ki jih lahko primerjamo s tistimi iz leta 1980, ko je bilo ledu še za 7,8 milijona kvadratnih kilometrov, medtem ko letošnje meritve prikazujejo le še 4,13 milijona kvadratnih kilometrov ledenega pokrova, kar je najmanjša izmerjena površina ledu v sodobnih časih.

Presentljivo, ta najnižja izmeritev sploh ni bila vnesena v klimatski model prihodnjih projekcij profesorja Maslowskega in njegove ekipe, saj je zajela le podatke od leta 1979 do leta 2004, z namenom, da bi skrčili svoje napovedi.

"Naša napoved, da se bo leta 2013 led na Arktiki popolnoma stalil, ne vključuje zadnjih dveh minimumov, podatkov iz let 2005 in 2007," je razložil oceanograf Maslowski. "Če torej upoštevamo to dejstvo, je naša napoved za leto 2013 že sedaj zastarela," je še dodal.

Projekcije preostalih ekip raziskovalcev so doslej predvidevale talitev ledu od leta 2040 do leta 2100, a po zadnjih meritvah sodeč je poletje na Arktiki morda bližje, kot smo mislili. Temu mnenju se pridružuje tudi profesor Peter Wadhams, izvedenec za taljenje ledu na Arktiki z Univerze v Cambridgeu v Angliji, ki pravi: "Na koncu se bo stalil v trenutku. Morda še ne ravno leta 2013, vendar verjetno prej kot leta 2040."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.