Šport
4 ogledov

Boj za točke, boj za odličja

V predtekmovanju slovenske rokometaše čakajo izbranci Hrvaške, Poljske in Češke. Žurnal24 main
17. januarja se začenja EP v rokometu. 16 sodelujočih držav bo v predtekmovanju razdeljenih v štiri skupine, iz vsake se v glavni del uvrstijo tri. Polfinale in finale bosta 26. in 27. januarja.

V četrtek se na Norveškem začenja evropsko rokometno prvenstvo. 17., 18., 19. in 20. bodo odigrana srečanja predtekmovanja, kjer je 16 sodelujočih reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Vsako moštvo igra s preostalimi tremi v svoji skupini, zmaga prinaša dve točki, remi eno, poraz nobene. Slovenija bo v četrtek ob 18.15 igrala proti Češki, v petek ob 20.15 proti Poljski, v nedeljo pa še proti Hrvaški – ta tekma bo ob 17.15. Srečanja bodo v Stavangerju. V glavni del turnirja se uvrstijo prve tri reprezentance iz vsake skupine, četrtouvrščene končujejo prvenstvo na mestih od 13. do 16. Če bi imeli dve ali več ekip enako število točk, vrstni red v skupini določi rezultat oziroma razlika v prejetih in doseženih zadetkih proti ekipi z enakim točkovnim izkupičkom (če sta ekipi igrali neodločeno, pa razlika v zadetkih na vseh srečanjih; nadalje večje število doseženih golov; če tudi to ne prinese razvrstitve, pa še žreb). V drugi del tekmovanja reprezentanca prenese točke, osvojene proti preostalima dvema ekipama iz predtekmovalne skupine, ki sta se uvrstili naprej.

V predtekmovanju bo 16 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine, napredujejo tri. © zurnal24.si

 


V glavnem delu prvenstva se oblikujeta skupini 1 in 2. Skupino 1 bodo sestavljale prve tri ekipe iz predtekmovalne skupine A in prve tri iz skupine B, skupino 2 pa najboljše ekipe iz predtekmovalnih skupin C in D. Vsaka ekipa nato odigra še po tri srečanja, torej proti reprezentancam iz skupine, s katero se križa. Srečanja bodo 22., 23. in 24. januarja. Če se bodo varovanci Mira Požuna uvrstili v glavni del, se bodo tam najverjetneje pomerili z ekipami Danske , Rusije in Norveške (morda pa z uvrstitvijo v ta del tekmovanja preseneti Črna gora ). Tudi tekme v skupini 1 bodo v Stavengerju. Tu zmaga prav tako prinaša dve točki, remi eno, poraz nobene. Če imajo po koncu skupinskega dela tekmovanja dve ali več ekip enako število točk, se vrstni red znotraj skupine določi glede na rezultat oziroma razliko v doseženih in prejetih zadetkih proti ekipi z enakim izkupičkom točk (oziroma tako kot v predtekmovanju). Peta in šesta ekipa v skupini končata tekmovanje, prve štiri se uvrstijo v finalni del tekmovanja.

Četrtouvrščeni ekipi iz skupin 1 in 2 se bosta 27. 1. pomerili za končno sedmo mesto, tretjeuvrščeni ekipi pa dan prej za peto mesto. Prvi dve ekipi se uvrstita v polfinale. Zmagovalka skupine 1 bo 26. januarja ob 15.30 igrala polfinalno srečanje proti drugouvrščeni ekipi skupine 2. Isti dan bo ob 18.00 drugo polfinalno srečanje, kjer bosta zaigrali zmagovalka skupine 2 in drugouvrščena reprezentanca skupine 1. Ta srečanja se igrajo, dokler ni odločen zmagovalec; če je torej po 60. minutah izenačeno, sledita petminutna podaljška. Če tudi podaljška ne dasta zmagovalca, odločajo kazenski streli. Dobitniki odličij evropskega rokometnega prvenstva 2008 bodo znani 27. januarja. Tekma za končno tretje mesto bo v Lillehammerju ob 13.30, finalna tekma pa se začne ob 16.00.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.