Svet
2 ogledov

Preobrat v "deželi tam spodaj"

Howard je na volilni dan našel nekaj časa tudi za svojo vnukinjo. Žurnal24 main
Na parlamentarnih volitvah v Avstraliji je zmagala opozicijska laburistična stranka Kevina Rudda, kar je velik poraz liberalne stranke avstralskega premiera Johna Howarda, ki je državo vodil zadnjih 11 let.

Po več kot polovici preštetih glasov je laburistična stranka dobila 53,8 odstotka, sedaj vladajoča koalicija pod vodstvom Johna Howarda pa 46,2 odstotka glasov. Po izračunih avstralske televizije ABC so laburisti dobili 52,9 odstotka glasov, liberalci pa 47,1 odstotka glasov.

Howard je po hudem volilnem porazu danes že napovedal odhod iz politike. "Liberalna stranka si bo morala izbrati noveha vodjo," je dejal strankarskim kolegom. "Naj ob koncu svoje politične kariere povem: liberalni stranki dolgujem več kot liberalna stranka dolguje meni." 'Dejal je še, da prevzema polno odgovornost za volilno kampanjo liberalne stranke in tako tudi polno odgovornost za poraz koalicije na volitvah.

Kevinu Ruddu se že mudi na prestol Avstralije. © Reuters

 
Namestnica predsednika stranke Julia Gillard je za ABC že oznanila zmago in dejala, da bo laburistična stranka glede na objavljene podatke oblikovala vlado. Po trenutnih podatkih ABC bi imeli laburisti v 150-članskem spodnjem domu parlamenta okoli 20 sedežev več kot sedanja koalicija, kar bi jim zagotovilo večino.

Howard celo ob sedež v parlamentu?

Sedanjemu premieru Howardu po prvih podatkih grozi celo, da bo izgubil sedež v parlamentu. Po 42-odstotkih preštetih glasov v njegovem volilnem okrožju Bennelong v predmestju Sydneyja kaže, da za laburistično kandidatko Maxine McKew zaostaja. Če bo izgubil, bo postal šele drugi premier doslej v Avstraliji, ki je izgubil tudi sedež v parlamentu. 68-letni Howard je v parlament prvič prišel leta 1974, premier pa je od leta 1996.

Kritiki Howardu očitajo lakajstvo ZDA
Spremembo oblasti so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Howard, ki velja za zvitega politika, je sicer v svojem mandatu poskrbel za razcvet avstralskega gospodarstva, brezposelnost pa je najnižja v zadnjih 33 letih in je oktobra znašala 4,3 odstotka. Poleg tega je Avstralija odplačala javni dolg in uspela zadržati inflacijo v nizkih okvirih. Vendar kritiki trdijo, da je država v času Howardove vlade postala lakaj ZDA, in opozarjajo, da je gospodarstvo bolj kot premierove sposobnosti spodbudilo izjemno povpraševanje Kitajske po avstralskih virih.

S konservativno vlado, ki jo sestavljata liberalna in nacionalna stranka, prav tako niso bili zadovoljni mnogi volivci. Očitali so ji, da daje prednost vodilnim kadrom pred delavci, da si zatiska oči pred podnebnimi spremembami, sporno pa se jim zdi tudi sodelovanje avstralskih vojakov v Iraku. Howardova vlada je možnost umika iz Iraka izključevala, Rudd pa se je po drugi strani zavzemal za strategijo vrnitve avstralskih vojakov iz Iraka do sredine prihodnjega leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.