Svet
7 ogledov

Kolumbijski uporniki izpustili talki

Clara Rojas govori po satelitskem telefonu s predsednikom Chavezom takoj po izpu Žurnal24 main
V Kolumbiji so uporniki po večtedenskih pogajanjih izpustili dve talki, ki sta bili v ujetništvu več let.

Po večtedenskih pogajanjih so uporniki iz vrst levičarskih kolumbijskih oboroženih sil (FARC) izpustili dve talki, ki sta bili v ujetništvu več let. To sta sporočila Mednarodni odbor Rdečega križa v Bogoti in venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je bil tudi pobudnik pogajanj za izpustitev talk.

Clara Rojas in Consuela Gonzales sta zdravi in se počutita dobro. Pri Rdečem križu so povedali, da so uporniki talki predali venezuelskima skupinama, ki sta v Kolumbijo dopotovali z dvema helikopterjema. 44-letna Rojasova je bila v ujetništvu od leta 2002, 57-letna Gonzalesova pa od leta 2001.

Helikopterja Rdečega križa sta talki odpeljala v Kolumbijo. © Reuters

 
Chavez se je sicer lani kot posrednik vključil v prizadevanja za izmenjavo 50 talcev v rokah FRAC v zameno za več sto zaprtih upornikov. Pogajanja je novembra prekinil kolumbijski predsednik Alvaro Uribe , saj je Chavez v svojih prizadevanjih navezal neposreden stik z enim od kolumbijskih generalov, kar mu je Uribe pred tem prepovedal. Konec decembra je Chavez znova prevzel pobudo v novih mednarodnih prizadevanjih za osvoboditev Gonzalesove in Rojasove ter njenega tri in polletnega sina Emmanuela , ki se je rodil v ujetništvu. Operacija se je končala prejšnji teden, ko je Uribe šokiral svet s sporočilom, da FARC ne more osvoboditi Emmanuela, saj je ta že zdavnaj v državni oskrbi in je prost že več kot dve leti. Testi DNA so kasneje potrdili, da je deček v državni oskrbi dejansko sin Rojasove.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.