Šport
14 ogledov

Danski rokometaši prvič evropski prvaki

Na rokometnem EP so se zlata veselili Danci. Žurnal24 main
Danska moška rokometna reprezentanca je po finalni zmagi nad Hrvaško slavila zmago na osmem evropskem prvenstvu na Norveškem.
 

EP, finale

Danska : Hrvaška 24:20

Danska je po treh bronastih kolajnah na evropskih prvenstvih na Švedskem leta 2002 in v Sloveniji leta 2004 ter Švici leta 2006 prvič v svoji zgodovini stopila na rokometni Mont Blanc, z zmagoslavjem pa si je priborila tudi vozovnici za letošnje olimpijske igre v Pekingu in svetovno prvenstvo prihodnje leto na Hrvaškem. V velikem finalu je pokazala tehnično, taktično in mentalno moč ter upravičila vlogo absolutnega favorita na letošnjem turnirju stare celine. Hrvati navzlic porazu zaključni turnir zapuščajo veselih obrazov, saj so v Skandinaviji dosegli svojo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih in bronasti kolajni s Portugalske leta 1994 dodali kolajno srebrnega leska.

V finalu Hrvatom ni pomagal niti čudežni Ivano Balić. © AFP

 
Hrvaški rokometaši so v drugem delu letošnjega zaključnega turnirja z Danci doživeli grenko izkušnjo in izgubili z desetimi goli (20:30), finalno tekmo pa so začeli v zelo prepričljivem slogu in z vodstvom 4:0. Izbranci Lina Červarja so prvi gol prejeli šele v 7:40 minuti, ko je njihovo mrežo načel Lasse Boesen, nato pa spet začeli spoznavati moč danskih igralcev, ki so z organizirano in strpno igro začeli prevzemati vajeti igre v svoje roke. V trinajsti minuti so znižali na 4:5, v 19. izenačili na 6:6, v 25. z zadetkom Hansa Lindberga prvič povedli z 10:9, polčas pa zaključili s tremi goli prednosti (13:10).

V drugem polčasu so varovanci Ulrika Wilbeka, preporoditelja danskega ženskega rokometa iz devetdesetih let minulega stoletja in tvorca zmagoslavij na evropskih, svetovnih in olimpijskih igrah, ki je odločen to ponoviti tudi na moškem reprezentančnem prizorišču, povsem nadzorovali potek dogajanja v športni lepotici v Lillehammerju. Hrvati jim navzlic številnim poskusom – najbolj so se približali v 56. minuti, ko so znižali na 20:22 – niso mogli do živega, na nasprotni strani so imeli kakovostne, organizirane in hladnokrvne tekmece, v vseh segmentih rokometne igre daleč najboljše na letošnjem evropskem prvenstvu na Norveškem.

Bron Francozom, Karabatić MVP
Francoska reprezentanca je osvojila bronasto kolajno, potem ko je v tekmi za tretje mesto v Lillehammerju premagala Nemčijo s 36:26 (18:9). Srbski rokometaš s francoskim potnim listom Nikola Karabatić je najboljši igralec evropskega prvenstva na Norveškem, najboljši strelec pa je Danec Lars Christiansen , ki je na sedmih tekmah dosegel 44 golov. Hrvat Ivano Balić in Karabatić sta prav tako dosegla po 44 zadetkov, vendar na osmih tekmah.

Slovenski reprezentant Aleš Pajovič je na šestih tekmah dosegel 39 golov in je na končnem sedmem mestu, a kaže omeniti, da je njegovo povprečje 6,5 gola na tekmo najboljše na Norveškem.

Posebna komisija je za najboljšega obrambnega igralca izbrala Hrvata Igorja Vorija .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.