Svet
4 ogledov

Najbolj krvavo leto za ameriške vojake

vojna_irak_križ_smrt_afp_0211 Žurnal24 main
Vojna v Iraku je letos terjala največji krvni davek med ameriškimi vojaki. Leta 2007 je doslej umrlo 852 vojakov.

S tem je presežena številka iz leta 2004, ko je v Iraku skupno umrlo 849 ameriških vojakov. Podatke objavlja spletna stran icasualties.org, ki jih zbira iz medijskih poročil in Pentagonovih izjav za javnost. Pentagon je doslej za letos naštel šest mrtvih vojakov manj, vendar ameriško obrambno ministrstvo podatke o smrtnih primerih objavlja pozneje kot mediji, ker najprej obvešča svojce.

V iraški vojni je doslej umrlo skupaj 3855 ameriških vojakov. Če lahko verjamemo Beli hiši in ameriškim poveljnikom na terenu, se stvar izboljšuje. Oktobra je namreč v Iraku umrlo 38 ameriških vojakov, kar je najmanj od marca leta 2006. Bela hiša in vojska trdita, da je upad smrtnosti posledica ukaza predsednika Georgea Busha o povečanju števila vojakov v Iraku za 20.000. Dodatni vojaki naj bi pomagali k zmanjšanju nasilja in smrti tudi med civilisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.