Svet
5 ogledov

Odprava izrednih razmer v Gruziji

Protestniki so skoraj teden dni protestirali proti predsedniku Sakašviliju. Žurnal24 main
Gruzijski parlament se je odločil, da bodo v petek v Gruziji odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli minuli teden po nasilnem policijskem zatrtju protivladnih protestov.
"Narod ni več v nevarnosti, zato ni potrebe po podaljšanju izrednih razmer," je sporočila predsednica gruzijskega parlamenta Nino Burdžanadze, potem ko so poslanci s 142 glasovi proti dvema potrdili odpravo izrednih razmer.

Izredne razmere bodo nehale veljati v petek ob 7. uri po lokalnem času. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je 15-dnevne izredne razmere uvedel 7. novembra, potem ko je policija nasilno zatrla opozicijske proteste v Tbilisiju, pri čemer naj bi bilo ranjenih več kot 500 ljudi. Proteste so zatrli, potem ko so protestniki skoraj teden dni v prestolnici izražali nasprotovanje Sakašviliju in za pomlad prihodnje leto zahtevali sklic predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev.

Sakašvili je nato sporočil, da bodo 5. januarja 2008 pripravili predčasne predsedniške volitve. Rusko zunanje ministrstvo je danes napoved teh volitev označilo za farso, saj naj bi bil njihov namen ohraniti Sakašvilija na oblasti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.