Slovenija
22 ogledov

Komisija: Lukšič kršil ustavno pravico do zasebnosti

Po Lukšičevem mnenju je težava v tem, da je takšnih raziskav premalo, ne pa prev Žurnal24 main
Komisija za peticije je sprejela sklep, da je šlo pri Lukšičevi raziskavi za kršitev ustavne pravice do zasebnosti in zlorabo v politične namene.

Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je po koncu razprave o peticiji o domnevni zlorabi profesure predavatelja na Fakulteti za družbene vede in podpredsednika SD Igorja Lukšiča sprejela sklep, da je šlo pri sporni raziskavi za kršitev ustavne pravice do zasebnosti in svobode izražanja ter zlorabo izobraževalne institucije v politične namene. Koalicijski člani komisije so tudi izglasovali, da je šlo pri Lukšičevih navodilih za uporabo metod, ki jih lahko enačimo z metodami tajnega policijskega opazovanja.

Komisija je tudi sklenila, da bo o kršitvah ustavne pravice do zasebnosti in svobode izražanja ter zlorabi izobraževalne institucije v politične namene obvestila komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope.

Prvopodpisani pod peticijo, študent teologije Peter Peterka, je v razpravi pojasnil, da se podpisnikom peticije zdi Lukšičevo ravnanje nesprejemljivo z vidika demokratičnosti in človekovih pravic.

Lukšič se brani: Gre za vodeno politično akcijo SDS
Lukšič je poudaril, da proti njegovi raziskavi niso nikoli protestirali verniki ali študenti, ki so bili udeleženi v tem pedagoškem procesu. Pojasnil je, da ni šlo za raziskavo, temveč za pedagoški proces. Po njegovem mnenju je univerza avtonomna in edina pristojna, da razpravlja o tej zadevi.

Prepričan je tudi, da gre pri odzivu na njegovo raziskavo za "vodeno politično akcijo" SDS in njegovega podmladka ter da je bila povezana s predsedniškimi volitvami.

Poslanci Lukšiču „ne želijo ničesar hudega“
Poslanec SDS Zvone Černač je ob tem spomnil, da je bil v času komunističnega režima neki duhovnik obsojen na osem mesecev strogega zapora zgolj zato, ker je v pridigi dejal, da je vsaka oblast od boga. Ker naj bi bili ljudje še vedno prestrašeni, upa, da se raziskave, kot je Lukšičeva, ne bodo več ponavljale. Tudi poslanka NSi Marjetka Uhan meni, da gre pri raziskavi za poseg v avtonomijo cerkve.

Poslanka SDS Eva Irgl pa je v razpravi omenila "dvoličnost besed predsednika SD Boruta Pahorja in dejanj njegovih poslancev". Ob tem je navedla poslanca SD Antona Ropa " in njegova nezakonita prisluškovanja" ter poslanca SD Janka Vebra in " njegov nestrpen nastop proti romski populaciji". Prav tako je izrazila nestrinjanje s tem, da je Lukšič " pošiljal politične tekmece na zdravljenje k psihiatrom".

Poslanec SDS Mirko Zamernik pa je poudaril, da ne želijo Lukšiču ničesar hudega. Po njegovih besedah so minili časi, ko so ljudi zaradi političnih pogledov " metali iz služb".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.