Magazin
83 ogledov

Kje boste najceneje jedli in spali?

V Laos prihaja vse več popotnikov, cene so še nižje kot na sosednjem Tajskem, a Žurnal24 main
Vsako potovanje stane. A New York je veliko dražji kot Peking in Evropa je zares veliko dražja kot Azija. Izjeme potrjujejo pravilo, a preberite, kje boste lahko preživeli z manj denarja.

Raziskavo o tem, kje je življenje za popotnike najcenejše, so naredili na spletni strani GoBudgetTravel. Na lestvico so uvrstili 94 mest, ki so bolj ali manj trdno zasidrana na turističnem zemljevidu. In kako so izoblikovali lestvico? Upoštevali so samo dva podatka - koliko stane najcenejša dvoposteljna soba in koliko staneta dva poceni obroka.  
Katera so torej tista mesta, kjer sta hrana in spanje najcenejša in boste nasploh vsak dan porabili zelo malo denarja? Odgovor je precej preprost! Odpravite se v Azijo, predvsem na jug in jugovzhod celine. Poceni sta tudi Afrika in Latinska Amerika, ZDA, Kanade in Evrope (ter nekaterih izjem, kot je Japonska) pa se raje izogibajte, če je vaš bančni račun šibkega zdravja.

 

Deset najcenejših:
1. Vang Vieng, Laos
2. Goa, Indija
3. New Delhi, Indija
4. Bangalore, Indija
5. Bangkok, Tajska
6. Ho Chi Minh, Vietnam
7. Quito, Ekvador
8. Phom Penh. Kambodža
9. Bali, Indonezija
10. Asuncion, Paragvaj

Jugovzhodna Azija in Indija sta res poceni
In zmagovalec je ... mestece Vang Vieng v Laosu, katerega glavni ponos je čudovita kraška pokrajina, ki ga obkroža. V Vang Viengu najcenejše spanje stane 3,25 ameriškega dolarja (za katerega trenutno dobite 0,63 evra), poceni obrok pa pol dolarja. Na drugem mestu je indijska Goa, tretja pa indijska prestolnica New Delhi. Za najcenejše spanje v Goi bi odšteli 3,5 dolarja, želodec pa bi si napolnili prav tako za pol dolarja. Podobno je v New Delhiju, kjer pa je spanje dolar dražje. Med prvo deseterico najcenejših mest so tri indijska mesta, sicer pa jih je kar osem v Aziji in dve v Južni Ameriki. Spanje nikjer ni dražje od 6,5 dolarja, "najdražji najcenejši obrok" pa ni več kot dva dolarja.

V Evropo nikar!
Hm, in kaj se dogaja na drugem koncu lestvice? Nikar ne hodite v Amsterdam - najcenejša dvoposteljna soba stane slabih 55 dolarjev, obrok pa skoraj sedem -, najdražje mesto na lestvici. Drugi najdražji je London, sledijo pa Kobenhaven, Dublin, Oslo, Edinburgh, München in Barcelona. Ljubljane med opazovanimi ni bilo, najcenejše evropsko mesto na lestvici je Sofija, najdražje od neevropskih mest pa New York (in ne Tokio, kot ste morda mislili).

Goa, nekoč portugalska kolonija, od leta 1961 del Indije ... in že dolgo cilj "romarjev" iz Evrope. © iStockphoto

 
Začnite z letalsko karto!
Zdaj torej veste! Poceni potovanje vas čaka v Indiji in jugovzhodni Aziji, kjer vse več popotnikov izbere Vietnam, Kambodžo in Laos. Tudi v Afriki praviloma ne boste bankrotirali. Če pa vas vleče v Latinsko Ameriko, izbirajte pazljivo. Nekatere države so zelo poceni, drugje pa boste v velikih mestih morali za spanje in hrano odšteti že kar veliko. In zelo verjetno boste vsaj za spanje povsod hoteli plačati več, kot navaja lestvica s podatki o najcenejšem spanju. Potem pa bo treba plačati še najrazličnejše vstopnine, prevoze, pivo ... In še veliko prej privarčevati za letalsko karto!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.