Svet
9 ogledov

Mednarodni dan slovenskega ponosa

Gore so območja, ki so izrednega pomena za ohranjanje biotske raznolikosti. Žurnal24 main
Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2003 11. december razglasila za mednarodni dan gora.

Odločitev so sprejeli po velikem uspehu, ki ga so ga dosegli leto prej s projektom mednarodnega dneva gora, ki je povečal zavedanje človeštva o pomenu gora. Tako so v 78. državah članicah ustanovili posebne odbore za varstvo gora in okrepili sodelovanje v okviru mednarodnega partnerstva za trajnostni razvoj visokogorskih regij. Mednarodni dan gora je priložnost za osveščanje javnosti o pomenu gora za življenje, poudarjanje priložnosti in omejitev glede razvoja gora ter za vzpostavljanje povezav, ki bodo doprinesle k pozitivnim spremembam gora in visokogorji po svetu, je ob letošnjem dnevu mogoče prebrati na spletnih straneh Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki je glavna nosilka dejavnosti ob omenjenemu dnevu.

Gore so območja, ki so izrednega pomena za ohranjanje biotske pestrosti. So domovanje številnih vrst živali in rastlin, med katerimi so mnoge redke in ogrožene. Kar polovica najpomembnejših biodiverzitetnih območij na svetu je v gorskih okoljih. V Sloveniji se z varovanjem okolja in naravne dediščine ter osveščanju obiskovalcev gora že več kot 30 let ukvarja Planinska zveza Slovenije. Poleg tega spremlja še določila mednarodnih dokumentov ter opozarja na škodljive posege v gorski svet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.