Svet
10 ogledov

Evropejci navdušeni nad Clintonovo

zda predsednisko soocenje clinton AFP Žurnal24 main
Večina Evropejcev se strinja, da bi bila Hillary Clinton od vseh kandidatov najboljša za predsednico ZDA in da bi imela kot ženska pozitiven učinek na deželo.

Clintonova ima v Evropi še večjo podporo kot v domovini, kaže javnomnenjska raziskava, ki so jo danes objavili v Franciji in jo je za francosko televizijo France 24 in časopis International Herald Tribune izvedel Harris Institute. Pri vprašanju, kateri od desetih kandidatov bi bil po njihovem mnenju najboljši predsednik ZDA, je namreč Clintonovo izbralo 22 odstotkov Američanov, 24 odstotkov Britancev, 29 odstotkov Špancev, 30 odstotkov Italijanov, 35 odstotkov Francozov in 40 odstotkov Nemcev.

Clintonova je po tej raziskavi daleč pred zasledovalci, saj ji njen tekmec iz demokratskih vrst Barack Obama in republikanski kandidat Rudy Giuliani na drugem mestu sledita z vsega 12-odstotno podporo Američanov. Obama se je na drugem mestu znašel v Franciji in Nemčiji, medtem ko ga je Giuliani prehitel v Veliki Britaniji, Italiji in Španiji.

Večina Evropejcev se strinja s trditvijo, da bi ženska predsednica imela pozitiven učinek na ZDA. Trditev je podprla več kot polovica Špancev, Italijanov, Francozov in Nemcev. Nasprotno z Evropejci pa se v ZDA s to trditvijo strinja le 29 odstotkov vprašanih, medtem ko jih 26 odstotkov meni, da bi ženska na čelu ZDA prinesla negativne učinke.

V raziskavi so tudi vprašali, kakšen učinek bi na državo imela izvolitev temnopoltega kandidata, torej Obame. Med 43 in 50 odstotki Evropejcev meni, da bi bila njegova izvolitev pozitivna, medtem ko je tega mnenja le 33 odstotkov Američanov.

Poleg mnenja o prihodnjem predsedniku pa so v raziskavi preverjali tudi priljubljenost sedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha. Na vprašanje, če bi še enkrat podprli Bushevo kandidaturo, je negativno odgovorilo 77 odstotkov Britancev in 87 odstotkov Nemcev ter Francozov. Prav tako sta na to vprašanje negativno odgovorili dve tretjini Američanov.

Raziskavo so izvedli med 1. in 14. novembrom, v njej pa je sodelovalo 6590 odraslih, od tega 1114 Nemcev, 1075 Francozov, 1117 Britancev, 1100 Italijanov in 1108 Američanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.