Slovenija
21 ogledov

Cene stanovanj vse višje

Ob takšni rasti cen bo nakup stanovanja vse težji. Žurnal24 main
V letu 2007 so se stanovanja v Ljubljani podražila za več kot 14 odstotkov, intenzivno rast cen pa napovedujejo tudi za leto 2008.

V letu 2007 so se stanovanja v Ljubljani podražila za 14,3 odstotka, v njeni okolici pa za 14,7 odstotka. S tem se nadaljuje intenzivna rast cen, ki se je začela leta 2003.

Najintenzivnejši porast je bil zabeležen pri enosobnih in dvosobnih stanovanjih, manjši pa je bil pri večjih stanovanjih. Po rasti cen naj bi si stanovanja sledila po naslednjem vrstnem redu: dvosobna, trisobna, garsonjere, štirisobna ter pet- in večsobna stanovanja.

Razlog, da so manjša stanovanja dražja od večjih, je ravno to, da se je razmerje med ponudbo in povpraševanjem spremenilo, s čimer so cene presegle kupno moč večine potencialnih kupcev. To je razvidno iz tega, da se je rast cen večjih stanovanj zmanjšala, nasprotno pa se je povečalo povpraševanje po manjših stanovanjih, kjer se rast cen enosobnih stanovanj praktično ni spremenila. Tako je povprečna oglaševalna cena že presegla vrednost 3000 evrov na kvadratni meter, kar pri povprečnem enosobnem stanovanju (40 kvadratnih metrov) znaša krepkih 120.000 evrov.

V letu 2008 napovedujejo nadaljevanje upadanja intenzivnosti rasti cen, saj je zaradi visokih cen manj kupcev, povpraševanje pa naj bi se predvidoma preselilo z večjih na manjša stanovanja. Napovedi pa bodo bolj jasne v letih 2008, 2009 in 2010, ko bodo na trg prišla nova stanovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.