Svet
6 ogledov

Bo Kosovo samostojno ali ne?

Kosovo volitve Albanec Reuters Žurnal24 main
Slaba dva tedna pred predvidenim koncem novega kroga pogajanj Prištine in Beograda o prihodnjem statusu Kosova se bosta strani sestali na zadnjih in ključnih tridnevnih pogovorih.

Na pogajanjih med Beogradom in Prištino, ki potekajo pod okriljem trojke EU, ZDA in Rusije od 28. septembra, strani stališč še nista zbližali, tako da Priština še naprej vztraja pri neodvisnosti, Beograd pa ji ponuja različne oblike avtonomije v sklopu Srbije. Slednja je, potem ko je predlagala ureditev po vzoru Hongkonga, na zadnjem krogu pogajanj 20. novembra v Bruslju predlagala še model avtonomije po vzoru Aalandskega otočja na Finskem, kar je Priština prav tako zavrnila. Priština vztraja pri razglasitvi neodvisnosti kmalu po 10. decembru, če dogovora ne bo. Beograd pa si ob podpori Rusije v tem primeru želi podaljšanja pogajanj.

Trojka za kompromisno rešitev

Solana zagotavlja, da si bo trojka prizadevala za kompromisno rešitev. © Reuters

 
Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je v petek poudaril, da si bo trojka prizadevala za kompromisno rešitev tudi na tokratnih pogovorih, po 10. decembru pa bo Ban Ki Mun tisti, ki bo odločal, kako se bo proces nadaljeval. Beograd je na zadnjih pogovorih v Bruslju sicer zavrnil predlog predstavnika EU v pogajalski trojki Wolfganga Ischingerja o "statusu nevtralno" za Kosovo, ki naj bi pomenil, da bi se strani dogovorili o vsem, razen o statusu. Beograd ocenjuje, da gre tudi pri tem predlogu za neodvisnost, "pri čemer naj bi se Srbija pretvarjala, da to ni", je dejal srbski premier Vojislav Koštunica .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.