Slovenija
20 ogledov

Bo novi zakon preprečil nove tragedije?

global zurnal24 Žurnal24 main
DZ je sprejel novelo zakona o zasebnem varovanju, s katero naj bi popravili neurejene razmere na področju varovanja diskotek in nočnih lokalov.

Poslanke in poslanci so po nujnem postopku z 42 glasovi za in šestimi proti sprejeli zakonske spremembe na področju zasebnega varovanja, upajoč, da bodo tako preprečili podobno tragedijo, kot se je zgodila pred Globalom.

Varnostnik je pri Globalu do smrti pretepel mladeniča. © Boštjan Tacol

 
Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh , je vlada spremembe pripravila zaradi pomanjkljivosti, ki so jih zaznali na področju zasebnega varovanja, povezane pa so predvsem z možnostjo učinkovitega ukrepanja v primeru kršitve zakona. Med poglavitnimi rešitvami je izpostavil, da se postopek izdaje licence družbam za zasebno varovanje, ki so v kakršnemkoli postopku, zaustavi do pravnomočnosti odločbe. Onemogoča se tudi pridobitev licence podjetju, ki je pravnomočno spoznano za odgovorno za določene prekrške za dobo štirih let. Natančneje se določijo tudi pogoji za začasen odvzem licence, predvsem pa se daje notranjemu ministrstvu možnost začasnega odvzema licence, kjer pritožba ne zadrži izvršbe. Poleg tega se lahko lokal, kjer se izvaja takšno varovanje, zapečati.

Spreminja se tudi področje podeljevanja službenih izkaznic, kjer se zaostrujejo pogoji za pridobitev, določajo se pogoji za odvzem izkaznice, pri čemer bo ta vezana na posameznika in ne na podjetje. Zakon predvideva tudi prostovoljno združevanje v zbornici in določa pogoje za reprezentativnost zbornice.

Koalicija za, opozicija proti
Novelo so podprli v poslanskih skupinah koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS, proti je glasovalo šest poslancev LDS, v opozicijskih SD, Zares in SNS pa so se glasovanja vzdržali. Koalicija namreč meni, da je sedaj veljavna zakonodaja na področju zasebnega varovanja pomanjkljiva in neustrezna, medtem ko je opozicija prepričana, da je imelo notranje ministrstvo dovolj podlage za ukrepanje v primeru Global že v obstoječem zakonu. To je potrdil tudi Inštitut za javno upravo pri pravni fakulteti v Ljubljani, ki je izdelal pravno mnenje, v katerem je ugotovil, da je imelo notranje ministrstvo zakonsko podlago, da bi podjetju VIP Varovanje še pred tragedijo pred Globalom odvzelo licenco. Zaradi tragedije se maje stolček notranjega ministra Dragutina Mateja, zoper katerega je opozicijska Zares že napovedala interpelacijo.

Aleš Gulič (LDS) pa je še opozoril, da gre za "trojanskega konja" , saj je vlada dogodke pred Globalom zlorabila za "spreminjanje čisto drugih stvari" .


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.