Slovenija
22 ogledov

Papež sprejel slovenske škofe

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je ob dnevu samostojnosti daroval m Žurnal24 main
Slovenski škofje, ki se od ponedeljka mudijo na obisku ad limina apostolorum v Rimu, so se udeležili zasebne avdience pri papežu Benediktu XVI., so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Svetega očeta, ki je v pogovoru pokazal, da je dobro seznanjen z razmerami v Sloveniji, so med drugim znova povabili na pastoralni obisk. Papež je najprej sprejel štiri škofe ordinarije, ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana, mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, koprskega škofa Metoda Piriha in ljubljanskega pomožnega škofa Andreja Glavana, nato pa še preostale škofe s pomožnimi škofi in spremljevalci, slovenskimi duhovniki.

Nadškof Uran je papežu povedal, da se škofje zavedajo pomembnosti trenutka, ko se lahko kot pastirji Cerkve na Slovenskem na grobovih apostolov srečajo z vrhovnim poglavarjem Cerkve. Poudaril je, da je bila velikega pomena ustanovitev treh novih škofij in nove metropolije, ki omogočajo tesnejši in osebnejši stik škofa z duhovniki in verniki. Omenil je tudi plenarni zbor Cerkve na Slovenskem (1997–2000) in izvajanje njegovih sklepov.

Vsakega posebej je spodbudil k zaupanju
Benedikt XVI., ki je med pogovorom s škofi pokazal, da je dobro seznanjen tako z družbenimi razmerami kot tudi z življenjem Cerkve v Sloveniji, je vsakega škofa posebej spodbudil k zaupanju in ga spomnil, da po molitvi in žrtvi prihaja tudi božji blagoslov, so še sporočili s SŠK.

Škofje so danes obiskali tudi kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov, kjer jih je sprejel prefekt kardinal Francis Arinze. Nadškof Kramberger je ob tem predstavil zakramentalno življenje v Cerkvi na Slovenskem, ki je v zadnjih letih posebno skrb posvečala zakramentom uvajanja v krščanstvo – krstu, birmi in evharistiji.

Zakrament zakona vse redkejši
Pojasnil je, da na Slovenskem raste število odraslih katehumenov, ki se za krščanstvo zavestno odločijo pozneje. Opazno se zmanjšuje število mladih parov, ki sklenejo zakrament zakona, po drugi strani pa narašča število raznolikih kakovostnih priprav na zakon, kar pomeni, da so pari, ki se cerkveno poročijo, na zakonsko življenje temeljiteje pripravljeni kot v preteklosti.

Na Slovenskem se število duhovnih poklicev zmanjšuje in ne zadošča za opravljanje poslanstva Cerkve, Slovenija pa se – podobno kot sosednje in druge primerljive države – srečuje z relativizmom in izgubo temeljnih vrednot, je menil škof Kramberger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.