Svet
6 ogledov

EU: Teheran naj ne usmrti sedmih Irancev

Zaporniška celica Žurnal24 main
EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi sedmih Irancev, ki so jih spoznali za krive in obsodili na smrt zaradi kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili kot mladoletniki.

EU ugotavlja, da bi Iran s temi usmrtitvami neposredno kršil mednarodno pravo, in Teheran poziva, naj kazni ne izvrši. Napovedane usmrtitve bi po navedbah slovenskega predsedstva pomenile kršitev Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter konvencije o otrokovih pravicah, ki izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma ljudi, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih zagrešili kot mladoletniki.

EU poziva Iran, naj ustavi izvršitev smrtne kazni v omenjenih primerih in tudi za vse druge mladoletne prestopnike ter upošteva drugačne oblike kazni, ki bodo v skladu z mednarodnimi standardi.

Unija obsoja vse pogostejšo uporabo smrtne kazni v Iranu in državo poziva, naj tovrstno kazen ukine. Po potrebi pa lahko v skladu z resolucijo o moratoriju na uporabo smrtne kazni, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov potrdila decembra lani, sprva razglasi moratorij na usmrtitve, je v današnjem sporočilu še zapisalo slovensko predsedstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.