Slovenija
13 ogledov

Razmere na Magu dvigujejo prah

Razmere na Magu postajajo vse bolj vroče. Žurnal24 main
Poslanec SDS Branko Grims Socialne demokrate obtožuje, da si podrejajo revijo Mag. Novinarji Maga pa zaradi novega odgovornega urednika že izražajo protest.

Predstavnik zastopstva novinarjev tednika Mag Igor Kršinar je glede predloga nadzornega sveta Dela, naj bo novi odgovorni urednik tednika Veso Stojanov, dejal, da si ne predstavlja, da bi podprl nekoga, ki je bil predlagan za to, da bi jih kaznoval, ker so se uprli politično motiviranim pritiskom nadzornega sveta. Ob tem je poudaril, da zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino. Stojanov pa meni, da je naloga uredništva, "da naredi časopis za čim širši spekter bralstva", medtem ko je na strani bralcev odločitev, ali bodo tak časopis sprejemali.

Zamenjava Šurle zaradi političnih pritiskov

Kršinar je prepričan, da poskuša predsednica nadzornega sveta Starina Kosmova novinarje uporabiti za to, da bi ti družno nastopili proti Janši. © BOBO

 
Kršinar je pojasnil, da je javnosti znano mnenje novinarjev Maga, da je bil Šurla zamenjan zato, ker se je uprl političnim pritiskom. Pri tem je poudaril, da so za novega odgovornega urednika predlagali nekoga, ki je celo član nadzornega sveta. "Gre za politični prevzem tednika Mag," je še dodal. Po njegovem mnenju je tednik dolga leta predstavljal relevantna politična mnenja, ki v drugih medijih niso mogla biti izražena. "Na čelo Maga sedaj prihaja oseba s popolnoma drugačnim svetovnonazorskim vrednostnim sistemom," je dejal in dodal, da "Stojanov pod krinko večje pluralnosti napoveduje kadrovske okrepitve" . Ob tem je Kršinar poudaril, da je bil tednik že do sedaj dovolj pluralen. Kršinar je tudi prepričan, da poskuša predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem v svojem sporu s predsednikom vlade Janezom Janšo "uporabiti tudi novinarje in s pomočjo novinarjev nastopiti proti Janši" . Ob tem poudarja, da imajo novinarji pravico do svojega stališča, ki jim ga ne moreta odvzeti niti nadzorni svet niti odgovorni urednik. "Po ustavi, zakonih in mednarodnih konvencijah imamo pravico do svojega stališča," je še dodal.

Na očitke novinarjev se je že odzval Stojanov, ki je dejal, da še ne ve, kdaj se bo predstavil novinarjem Maga. Po lastnih besedah jim bo na predstavitvi prikazal koncept programskih izhodišč, ki ga je že predložil v prijavo za odgovornega urednika. "Odločitev o tem, ali me bodo podprli, je na strani novinarjev," je dodal. "Ne vem, zakaj bi se bralci odpovedali naročnini na Mag, razen če nočejo brati nekega zmerno sredinskega političnega tednika," je povedal in dodal, da je stvar vsakega bralca ter njegove percepcije in ideološke usmeritve, kako se bo odločil. "V svojem programu sem zapisal, da je Mag kadrovsko osiromašen," je dejal in dodal, da to priznava tudi sedanji v. d. odgovornega urednika Silvester Šurla. "Tednik nujno potrebuje kadrovske okrepitve na določenih področjih, ki jih bomo razširili in o katerih bomo pisali," je pojasnil.

Grims: SD si podreja Mag

Grims je prepričan, da si SD želi podrediti Mag. © BOBO

 
Na vse bolj vroče stanje v reviji Mag se je odzval tudi poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims . Ta je dejal, da si politični krog s Socialnimi demokrati na čelu, ki je "politično sponzoriral blatenje Slovenije v tujini" z neresnicami o omejevanju medijske svobode s strani predsednika vlade Janeza Janše , sedaj prek tajkunskih povezav podreja revijo Mag. "Žalostno je tudi, da v primeru revije Mag ni novinarske solidarnosti," je še dejal in dodal, da je bil omenjeni tednik "oaza svobodne misli" .

Grims je pojasnil, da je torkova seja odbora za kulturo pokazala, da je vsebina peticije zoper cenzuro in pritiske na novinarje, ki jo je podpisalo 571 slovenskih novinarjev, neresnična. Na seji so bili predstavljeni dokumenti, ki to dokazujejo, je dejal. Ob tem je omenil dokument o lastništvu medijev v Sloveniji. "Na tem dokumentu vlade ni," je poudaril. Dodal je še, da opozicija z očitki o vladnem nadzoru medijev deluje v skladu z rekom "primite tatu" , da ljudje ne bi opazili, kaj počne sama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.