Slovenija
16 ogledov

Zakon o azilu ne pristoji predsedujoči

Žurnal24 main
UNHCR očita Sloveniji zakonodajo, ki prosilcem za azil zelo omejuje možnosti za zaščito v državi, ki je pravkar prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je vnovič kritiziral slovenski zakon o mednarodni zaščiti, ki opredeljuje pravice prosilcev za azil in beguncev na področju zdravstva, izobraževanja, dela in zaposlitve.

"Sedaj imamo zakon, ki znižuje pravne standarde pod mednarodno raven in prosilcem za azil omejuje možnosti za zaščito v Sloveniji," je v Budimpešti izjavil regionalni predstavnik UNHCR Lloyd Dakin.

Po njegovih besedah so evropske direktive že opredelile minimalne norme, nekatere med njimi so nižje od mednarodnih, zato UNHCR opozarja, da bi to države članice lahko privedlo do tega, da bi znižale lastne nacionalne pravne standarde. "Natančno to se je zgodilo v Sloveniji, ki je ravno prevzela predsedovanje Evropski uniji," je še povedal predstavnik omenjene agencije Združenih narodov.

Po ocenah UNHCR ima Slovenija eno od najnižjih števil priznanih statusov begunca v Evropi. Pri tem navajajo, da je status begunca v letu 2006 dobil le en prosilec za azil, v letu 2007 pa dva.

Ministrstvo očitke zavrača
Slovensko notranje ministrstvo je v petek zavrnilo očitke UNHCR, na katere je opozoril ob uveljavitvi zakona. Hkrati je MNZ opozoril na napačne navedbe UNHCR o številu priznanih statusov begunca in poudaril, da je v letu 2006 v Sloveniji pridobilo status begunca devet oseb, enako tudi v letu 2007, in ne ena oseba v letu 2006 in dve v letu 2007, kot so navedli v UNHCR.

Po mnenju ministrstva je zavajajoč tudi podatek, da je Slovenija ena od držav z najnižjim številom priznanih statusov begunca, saj naj bi se v zadnjih letih bistveno zmanjšalo število prosilcev za azil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.