Šport > Nogomet
23 ogledov

Zatišje pred viharjem?

Kje bo svojo kariero nadaljevali izjemni Modrić? Žurnal24 main
1. januarja se bo za mesec dni odprl zimski prestopni rok, v katerem bodo nekateri klubi zagotovo skušali okrepiti svoje vrste. Najbolj bo zanimiva nadaljna usoda mladega Hrvata Luke Modrića.

Zimski prestopni rok resda še zdaleč ne dosega odmevnosti poletnega, vseeno pa smo iz izkušenj preteklih sezon lahko naučili, da nas evropski velikani radi presenetijo tudi v času zimskega poležavanja. Lani je naziv zvezde zimskega prestopnega roka nedvomno pripadel Brazilcu Ronaldu - "El Gordito“ (debelušček) je z nekaj kilogrami viška zapustil kraljevi klub in se za 8.5 milijona evrov preselil k Milanu, tam pa je v znamenitem Milanellu hitro začel spreminjati svojo podobo in ponovno spominjati na nekoč enega najboljših napadalcev sveta. Nekateri klubi so ga v preteklih sezonah z nakupi "na horuk“ kar krepko polomili (tukaj prednjači Barcelona z nakupi igralcev kot sta bila Demetrio Albertini in Maxi Lopez), spet drugi pa so v vedno razburljivem zadnjem dnevu prestopnega roka sklenili odmevne prestope. Tukaj velja spomniti na posel, ki sta ga lani 31. decembra izpeljala Arsenal in Chelsea: dobesedno pet pred dvanajsto se je William Gallas preselil v severozahodni del Londona, Ashley Cole pa je tedanji Highbury zamenjal za Stamford Bridge. Čeprav pozimi klubi le malokrat za nakupe odštejejo mastne denarce, tudi tukaj obstajajo izjeme. Madridski Real je denimo lani za zimske nakupe Fernanda Gaga, Gonzala Higuiana in Marcela zapravil približno 40 milijonov evrov.

18-letni Alexandre Pato bo januarja debitiral v majici Milana. © Action Images

 
Napovedati prestopne aktivnosti je nemogoče, nehvaležno, a vendar zabavno delo. Vendarle pa lahko že zdaj ugotovimo, da tudi tokrat januar še zdaleč ne bo dolgočasen. Prva zvezda prihajajočega prestopnega roka je zagotovo Hrvat Luka Modrić , ki odkrito priznava, da želi že pozimi zapustiti vrste zagrebškega Dinama . Vrednost njegove odškodnine se v hrvaških medijih giblje med 15 in 35 milijoni evrov, za Zadrčana pa naj bi tesno bitko bili Arsenal, Chelsea, PSV in Ajax. Shakthar iz Donetska je pred dvema mesecema v Zagreb poslal "bianco menico“, a Modrić v Ukrajini ne želi igrati. Pri Chelsea iščejo način, kako se znebiti Andriya Shevchenka in njegove 130.000 funtov težke tedenske plače, njegov morebitni naslednik pa že ima ime – Nicolas Anelka iz Boltona. Pri Manchester Unitedu ne bodo kupovali, pri Liverpoolu pa je prav od aktivnosti v zimskem prestopnem roku morda celo odvisna usoda trenerja Rafaela Beniteza: slednji od ameriških lastnikov zahteva nove okrepitve, George Gillett in Tom Hicks pa mu hladno sporočata naj se raje osredotoči na vodenje moštva in posle prepusti njima. Tukaj je tudi najnovejši član kluba angleških milijonarjev z vrečo brez dna, Manchester City . Tajski lastnik Thaksin Shinawatra je trenerju Svenu Goranu Erikssonu že obljubil sredstva za nove nakupe, Šved pa je menda pripravljen na misijo "reševanje imperatorja Adriana“ in želi Brazilca pripeljati na Otok. Cena? Malenkost, le 25 milijonov evrov.

ŠPANIJA
V Španiji se tokrat za razliko od preteklih sezon obeta bolj mirna zima. Pri Barceloni ne bodo kupovali, isto pa trdi tudi športni direktor kraljevega kluba Predrag Mijatović , ki se v teh tednih bolj ubada s tem, kako se znebiti nekaterih odvečnih igralcev. Valencia in Atletico sta v razsipni poletni nakupovalni mrzlici že porabila večino sredstev, ostali španski klubi pa si večjih nakupov sredi sezone niti ne morejo privoščiti. Nad Sevillo že vedno bdi duh tragično preminulega Antonia Puerte – na njegovem igralnem mestu imajo v Andaluziji veliko težav, zato pozimi na Sanchez Pizjuan zagotovo prihaja novi levi bočni branilec.

ITALIJA
Na Apeninskem polotoku večina klubov zaradi finančnih težav svoje vrste bolj ali manj krepi s posojami igralcev iz drugih sredin. Prvi mož Interja Massimo Moratti je do junija zaprl trezor, Milan bo svojo "okrepitev“ dobil kar v mlademu Brazilcu Alexandreju Patu , Juventus pa bo pozimi krepil obrambno vrsto. V zadnjih tednih se najpogosteje omenja Šveda Olofa Mellberga , ki ni zanikal pogovorov z vodstvom Stare dame, alternativa je mladi Srb Branislav Ivanović , katerega v svoje vrste vabijo tudi pri Interju, Chelsea in Manchester United. 22-letni branilec moskovske Lokomotive bi najraje sledil stopinjam Nemanje Vidića, ki je pred dvema letoma rusko zmrzal zamenjal za bolj deževni Otok.

Rafael Van der Vaart bi rad zapustil Nemčijo. © Action Images

 


NEMČIJA IN FRANCIJA
V Nemčiji in Franciji ponavadi ples milijonov poteka bolj v zavori, zato bo večina klubov bolj ali manj skrbela za to, da bodo najboljši igralci do konca sezone ostali v njihovih vrstah. V igri je kar nekaj zvenečih imen: Rafaela V an der Vaarta iz Hamburga snubita Valencia in Chelsea, Jeremyja Meneza iz Monaca milanski Inter, mladega zvezdnika Marseilla Samirja Nasrija pa madridski Real.

Slaviša Stojanovič in Dragan Skočić pozimi ne bosta imela časa za odmor. © Boštjan Tacol

 
SLOVENIJA
Za konec poglejmo še v Slovenijo. Naši klubi javkajo za pomanjkanjem denarja ne glede na to, za kateri letni čas gre, zato v trimesečnem zimskem prestopnem roku ne gre pričakovati kakšnih posebnih presenečenj. Domžalski trener Slaviša Stojanović bo v Kamerunu svojo misijonarsko nalogo skušal združiti tudi s poslom in domov pripeljati kakšnega nadarjenega Afričana, sicer pa se bodo v Domžalah bolj ubadali s tem, kako zadržati najboljše igralce. Andraž Kirm ima na mizi veliko ponudb, za tuje klube sta zanimiva tudi Zlatan Ljubijankić in v jesenskem delu odlični Luka Žinko . Goričani bodo bržčas ostali brez Mitje Šulerja , ki je pred vrati belgijskega Genta, Koper pa zapušča prvi strelec Dalibor Volaš , ki s "kanarčki“ sploh ni imel podpisane profesionalne pogodbe! Zanj se resno zanimajo Celjani, Primorca pa si v svojih vrstah želi tudi nekaj italijanskih drugoligašev. K našim zahodnim sosedom se bo po vsej verjetnosti preselil tudi mladi Rok Kronaveter iz Drave. Predpogodba z Livornom je že podpisana, tako, da bo Kronaveter po vsej verjetnosti preostanek sezone že prebil v Serie A. Kaj se bo dogajalo pod Kalvarijo v Mariboru se še ne ve; nejasna je usoda trenerja Branka Horjaka, odprto pa je tudi vprašanje, kateri nogometaši bodo po slabem jesenskem delu prvenstva zapustili štajersko metropolo. Za "glamur“ bo torej znova skrbel ljubljanski Interblock – v prihajajočih mesecih v Ljubljano zagotovo prihajajo nova imena, morda pa tudi nov trener.

Polni kovčki evrov, dolarjev in v zadnjih letih tudi rubljev bodo tudi tokrat peli svojo pesem. Dolgčas nam zagotovo ne bo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.