Svet
9 ogledov

Sklicana velika porota

vojna_irak_križ_smrt_afp_0211 Žurnal24 main
Zvezni tožilci so sklicali veliko poroto, ki bo ugotavljala, ali obstajajo razlogi za kazenski pregon varnostnikov podjetja Blackwater.

Zvezni tožilci v Washingtonu so sklicali veliko poroto, ki bo ugotavljala, ali obstajajo razlogi za kazenski pregon varnostnikov podjetja Blackwater, ki so 16. septembra sredi Bagdada pobili 17 iraških civilistov. Velika porota sicer zlahka izda obtožnice, vendar pa je v tem primeru pravni položaj malce zapleten, ker tuji varnostniki v Iraku niso podvrženi ne iraški in ne ameriški kazenski zakonodaji.

Pravosodno ministrstvo ZDA v ponedeljek poročanja ABC ni želelo komentirati. Komentarjev se je vzdržala tudi tiskovna predstavnica podjetja Blackwater Anne Tyrrell. V primeru, da bo novica potrjena, to pomeni, da je ameriško pravosodno ministrstvo primer vzelo resno in bo morda našlo način za kaznovanje vsaj enega ali nekaj varnostnikov Blackwaterja. Septembrski pokol je razjezil iraške oblasti in ameriška vlada je sprožila več preiskav.

Samoobramba ali pokol?
Blackwater trdi, da so varnostniki, ki so 16. septembra spremljali diplomatski konvoj, ravnali povsem upravičeno, ker naj bi bili napadeni. Preiskava ameriške vojske je ugotovila, da je bilo streljanje neupravičeno, saj jih ni nihče napadel. Preiskava zveznega preiskovalnega urada (FBI) je prav tako ugotovila, da na konvoj ni nihče streljal, čeprav je FBI tri smrtne primere razglasil za upravičene, ker naj bi se varnostniki lahko resnično prestrašili osebnega avtomobila, ki je peljal proti njim.

V streljanju na iraške civiliste je sodelovalo pet od dvanajstih varnostnikov Blackwaterja, ki so spremljali konvoj. Preiskava naj bi se osredotočala na enega od varnostnikov po imenu "Paul", ki je streljal z mitraljezom na vrhu oklepnika in pobil največ ljudi. Paul naj bi trdil, da je odgovoril na streljanje, vendar pa naj bi tudi nekaj drugih varnostnikov med preiskavo priznalo, da jih ni nihče napadel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.