Svet
3 ogledov

Samomorilska naprava dviguje prah

Samomor s pomočjo je moralno zelo sporna zadeva, zato je v večini držav še vedno Žurnal24 main
Nekdanji visoki nemški politik je po lastnih besedah izumil samomorilsko napravo, ki naj bi neozdravljivim bolnikom prinesla predčasno in dostojno smrt.
Roger Kusch je navadno medicinsko napravo preoblikoval v samomorilski stroj. Napravi, ki v normalnih okoliščinah bolniku po kapljicah dovaja življenjsko pomembna zdravila, je dodal stikalo, s katerim bi bolnik lahko sam povečal dozo zdravil do te mere, da bi prišlo do predoziranja in posledično njegove smrti.

Po Kuschevih besedah bi naprava zdravnikom prihranila delo pri samomoru s pomočjo, poleg tega pa jim ne bi bilo treba več odhajati v države, kjer to dejanje ni kriminalizirano.

Odzivi na samomorilsko napravo
Nemški politiki, Cerkev, del javnosti in medicinska stroka so se na njegov izum odzvali z ogorčenjem. Wolfgang Huber, predstojnik nemške Protestantske cerkve, je zaradi Kuscheve naprave razjarjen in pravi: "Ta izum je proti našim moralnim vrednotam, naši tradiciji in duhu krščanske svetosti življenja."

Kusch je s kritikami obračunal in dejal, da to ni njihova stvar. "Cerkev in politika uporabljata argumente, ki ne zadostujejo več. So ljudje, ki trpijo in ki se z bolečinami ne morejo več bojevati. Takšnim bi rad pomagal, zato je moja naprava izključno humana," je še odgovoril na kritike svoje naprave.

Evropa ne najde odgovora

Predstavitev samomorilske naprave je dvignila veliko prahu tudi v drugih evropskih državah, saj je potekala ravno v času, ko se evropska javnost sooča z debato o samomoru s pomočjo, ki jo je spodbudil poziv na smrt bolne Francozinje Chantal Sebire 19. marca, naj ji pomagajo umreti.

V Nemčiji in večini evropskih držav je samomor s pomočjo prepovedan, zato se bolniki po smrt večinoma odpravijo v Švico, saj so pomočniki pri samomoru kazensko preganjani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.