Slovenija
22 ogledov

Rjave reke so naravnejše

Rjava barva rek in jezer kaže na njihovo manjšo kislost. Žurnal24 main
Reke in jezera v severni Evropi in Ameriki, ki so se v preteklih desetletjih obarvale rjavo, se pravzaprav vračajo v naravno, predindustrijsko stanje, kaže študija.

Veliko znižanje količin kislega dežja v zadnjih 30 letih je posledično privedlo do več raztopljenega organskega ogljika, ki je odplavljen v reke.

Zemlja tako postaja vedno manj kisla, zaradi česar padavine odplavijo vedno več ogljika. Pojav so pred tem povezovali z globalnim segrevanjem in spremembami uporabe zemljišč.

"Topnost organskega ogljika je odvisna od kislosti vode, tako da bolj kot je zemlja kisla, manjša je topnost ogljikovih sestavin v njej," je povedal soavtor študije Don Monteith z University College iz Londona. "Kar poskušamo pokazati je, da je glavni vzrok tega procesa kisel dež. Malo verjetno je, da je ta pojav globalen. Omejen bo samo na tiste industrijske države, ki čistijo svoje emisije."

Čeprav je porjavelost vode dokaz, da postajajo vode manj kisle, nekateri to vidijo kot poslabšanje kvalitete vode. Don Monteith odgovarja: "Ljudje so tako dolgo živeli s kislim dežjem, da sploh nihče ne ve več, kako so bile vode videti pred tem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.