Svet
2 ogledov

Clinton in Obama bi rada počistila za Bushem

Barack Obama Hillary Clinton Reuters Žurnal24 main
Irak, zdravstveno zavarovanje in ekonomija so bili glavne točke soočenja Hillary Clinton in Baracka Obame. Se bodo Američani odločili za izkušeno damo ali za manj izkušenega Afroameričana?

Dosedanja srečanja kandidatov so minila v znamenju ostrih izmenjav mnenj in izpostavljanja šibkih točk nasprotnikov. Tokratno soočenje pa je potekalo v zelo prijaznem, vljudnem in na trenutke šaljivem tonu.

Obama vidi prihajajoče volitve kot boj med preteklostjo in prihodnostjo. Clintonova pa je poudarila, da je bistvenega pomena, da Amerika dobi predsednika, ki bo lahko reševal težave že od prvega dneva dalje.

Stališče o Iraku
Tako Clintonova kot Obama se zavzemata za konec vojne v Iraku. Obama se čuti bolj sposobnega, da vse skupaj konča, saj vojni nasprotuje že od vsega začetka, medtem ko je Clintonova sprva dala soglasje za uporabo sile. "Verjamem, da so inšpektorji morali iti tja. Razlog za mojo podporo, ko se je odločalo o pooblastilu predsedniku Bushu, je ta, da so inšpektorji morali opraviti svoje delo in ugotoviti, kaj je tam in kaj ni," je dejala Clintonova.

Demokrata nista izključila možnosti skupnega nastopa na novembrskih volitvah v vlogi kandidata za predsednika in podpredsednika ZDA. © Reuters

 
Zdravstveno zavarovanje
Obamov predlog zahteva zdravstveno zavarovanje za vse otroke in mlade do 25. leta, medtem ko naj odrasli k temu ne bi bili zavezani. Clintonova, ki je že kot prva dama pripravljala zdravstveno reformo v začetku devetdesetih, zagovarja univerzalno zdravstveno zavarovanje za vse. Njene izkušnje iz moževega predsednikovanja pa ji dajejo vse potrebno za izvedbo novega načrta in ustanovitve "koalicije, ki se bo zoperstavila zavarovalnicam in farmacevtskim podjetjem".

Njuni mnenji se razlikujeta tudi glede pridobivanja vozniških dovoljenj za ilegalne imigrante. Clintonova je sprva podpirala predlog, da bi ilegalni imigranti lahko pridobili vozniško dovoljenje, a mu zdaj nasprotuje, medtem ko Obama vseskozi trdno stoji za tem predlogom.

 

Boj za Edwardsove glasove

Izstop senatorja Johna Edwardsa iz demokratske tekme je oba glavna kandidata prisilil v boj za glasove njegovih volivcev. Obama in Clintonova sta pozdravila njegova prizadevanja in se poskušala približati njegovim privržencem. Obama še vedno velja za izzivalca Clintonove, zato se bo moral še bolj potruditi.

Srečanje polno smeha
Da je pogovor minil v prijetnem vzdušju, dokazujejo tudi številni odgovori, ki so postregli s humornimi vložki v debati, ki se je najbolj od vseh dosedanjih poglobila v pereča vprašanja.

Obamo so povprašali, kako bi se odzval na republikanske obtožbe o potratnosti demokratov. "Mislim, da republikanci niso v najboljšem položaju za razpravljanje o fiskalni politiki, saj so naš dolg povečali za 4 ali 5 milijard dolarjev. Z veseljem se bom o tem pogovarjal ," je dejal Obama.

Clintonovo so vprašali, kako lahko pripadnik družine Clinton govori o spremembi po desetletjih vladavine Clintonove in Busheve dinastije. "Clinton je bil potreben, da smo pospravili za prvim Bushem, in mislim, da bomo potrebovali še enega, da počisti za drugim," je dejala Hillary.

Pozabili na Gravela
Mike Gravel še vedno ostaja v demokratski predsedniški tekmi, a na omenjeno srečanje ni bil povabljen, saj naj ne bi zadovoljil določenih kriterijev. Gravel je po raziskavi, ki so jo opravili za televizijsko družbo CNN, dobil manj kot 1 odstotek podpore na državni ravni.

McCain si obeta veliko od Giulianijeve in Schwarzeneggerjeve podpore. © Reuters

 
Schwarzenegger podprl McCaina
Med republikanci najbolje kaže senatorju iz Arizone Johnu McCainu , ki mu je podporo izkazal tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger . Njegova podpora bi lahko odločilno vplivala na rezultat republikanskih strankarskih volitev v Kaliforniji.

McCaina podpira tudi Rudy Giuliani , ki je po porazu na Floridi odstopil od kandidature. Giulianijeva podpora bo povečala McCainove možnosti v New Yorku in New Jerseyju, na zmago pa lahko računa tudi v Teksasu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.