Slovenija
15 ogledov

Laško: Janševe izjave neresne in neresnične

janez janÅ¡a Žurnal24 main
Uprava Pivovarna Laško je zavrnila Janševe trditve, da je z dvigom cen negativno vpliva na slovensko blaginjo.

Uprava Pivovarne Laško pod vodstvom Boška Šrota je zavrnila očitke predsednika vlade Janeza Janše, ki je minule dni ob pojasnjevanju razlogov za zahtevo po glasovanju o zaupnici vladi izpostavil tudi Pivovarno Laško. Janša je Laščanom očital, da z dvigom cen negativno vplivajo na slovensko blaginjo. "Pivovarna Laško ni dvigovala cen že več kot eno leto, čeprav so se dvigu cen prilagodili že skoraj vsi proizvajalci na domačem in tujih trgih," so sporočili iz Pivovarne Laško.

Poudarjajo, da so se cene osnovnih surovin (slad, hmelj, sadje, embalaža, energije) od začetka leta občutno podražile, nekatere celo podvojile. Skupina Pivovarna Laško je ta cenovni šok ublažila z večanjem produktivnosti, racionalizacijo in s sinergijami, ki so jih napovedali že v fazi združevanja slovenske industrije pijač in jih uresničevali vse od leta 2005.

Za neresne so v upravi Pivovarne Laško označili tudi očitke Janše, da je njihovo lastništvo v Mercatorju razlog za dvig cen v največjemu slovenskemu trgovcu. Pivovarna Laško ima namreč samo 25-odstotni lastniški delež, Mercator pa samostojno upravo in nadzorni svet, ki ga je vlada kot lastnica imenovala preko Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, poudarjajo v družbi. Ob imenovanju omenjenega nadzornega sveta Pivovarna Laško v Mercatorju ni imela niti delnice, še navajajo.

"Delo je danes povsem neodvisen medij in kot nepoznavalci ocenjujemo, da je objektivno poročal o vseh temah," pravijo v upravi Pivovarne Laško. © BOBO

 
Nerazumljivo kritiziranje
Po mnenju laških pivovarjev je nerazumljivo tudi ostro kritiziranje in izpostavljanje največjega trgovca, ki ga slovenska vlada uporablja kot "grešnega kozla". "V Sloveniji je Mercator s 40-odstotnim tržnim deležem sicer največji, vendar ob dveh močnih trgovcih in še tuji konkurenci, ki je prisotna že v vsakem večjem slovenskem kraju, zagotovo ni edini generator dviga cen. Kolikor nam je znano iz poročanja medijev, so trgovci dvigovali cene na podlagi podražitev pri dobaviteljih, ti pa zaradi dviga cen surovin na domačem in svetovnem trgu. To je dokaz, da so razlogi za podražitve bistveno globlji, kot jih priznava in predstavlja slovenska vlada," pojasnjuje uprava Pivovarne Laško.

Ob tem opozarjajo, da se dvig cen v Sloveniji ni zgodil samo na področju živil, temveč tudi na področju storitev (bančne in zavarovalniške storitve, javna komunala, zdravstvo), na katere pa ima največji vpliv prav vlada s svojo lastniško in upravljavsko politiko. "Razumljivo, a povsem neupravičeno, je izpostavljanje podražitev kruha in mleka, ki ga slovenski državljan najbolj razume" , menijo v pivovarni.

V delo uredništva se ne vtikajo
"Pivovarna Laško je večinska lastnica družbe Delo. Naloga nadzornega sveta te družbe in urednikov je, da Delo ostane osrednji slovenski časnik. To lahko doseže le strokovno in vsebinsko neodvisno uredništvo, zato se lastnik Pivovarna Laško v uredništvo Dela ne vtika. Klicanje urednikov in novinarjev iz raznih kabinetov in pisarn ter pritiskanje na njih je v interesu drugih, morda prejšnjih lastnikov," pa so v Pivovarni Laško komentirali drugi Janšev očitek na njihov račun.

"Delo je danes povsem neodvisen medij in kot nepoznavalci ocenjujemo, da je objektivno poročal o vseh temah v zvezi s podražitvami in neukročeno inflacijo. Izgovarjanje na poročanje enega izmed več sto slovenskih medijev je navadno sprenevedanje, ki si ga privošči slovenska vlada,"
je zapisano v sporočilu za javnost.
"Čas je, da slovenska vlada začne iskati vzroke za krizo vladanja pri sebi. Zanjo zagotovo niso krivi en pivovar, trgovec in medij," menijo v Pivovarni Laško.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.