Svet
4 ogledov

Bush: Iran ostaja nevaren

Iran je zaradi svojega jedrskega programa ena najprivlačnejših tarč svetovnih ta Žurnal24 main
Najnovejše ameriško obveščevalno poročilo trdi, da je Iran že leta 2003 končal svoj program za razvoj jedrskega orožja, vendar Bush pri tem ostaja skeptičen.

Nacionalna obveščevalna ocena, ki jo je pripravilo 16 obveščevalnih služb, nasprotuje trditvam administracije ameriškega predsednika Georgea Busha, ki zatrjuje, da namerava Iran zgraditi jedrsko bombo. Bela hiša poskuša prepričati druge velike svetovne sile, naj podprejo tretji paket sankcij proti Teheranu, ker ta pod pretvezo, da gre za civilno uporabo, noče zaustaviti programa bogatenja urana.

 

Poročilo o Iranu

Povzetek poročila si lahko preberete tukaj (besedilo je v angleščini).

Ugotovitve iz povzetka poročila, ki je postalo dostopno javnosti, "z visoko verjetnostjo" kažejo, da je Iran razvoj jedrskega orožja zaustavil zaradi mednarodnih pritiskov. Programa "precej verjetno" še ni obnovil, a tega z gotovostjo ne morejo trditi. Je pa zato Iran letos storil velik korak naprej pri gradnji plinskih centrifug za bogatenje urana, jedrskega materiala, ki se ga uporablja za pridobivanje jedrske energije, ob zadostni obogatitvi pa tudi za izdelavo jedrske bombe, nadaljuje poročilo.

Kljub temu pa naj bi se iranski znanstveniki še vedno spopadali z velikimi težavami, zato obogatenega urana, primernega za izdelavo jedrske bombe, najverjetneje ne bodo sposobni proizvesti pred obdobjem 2010–2015.


El Baradej: Poročilo bo pomagalo pomiriti trenutno krizo

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej se je že odzval na poročilo in ocenil, da bi
to lahko "prispevalo k popuščanju napetosti v jedrskem sporu s Teheranom" ter vzpodbudilo Iran, da čim prej razjasni vsa odprta vprašanja o svojem jedrskem programu.

V izjavi za javnost IAEA tako piše: "Generalni direktor verjame, da bodo te nove ocene ZDA pomagale pomiriti trenutno krizo." Istočasno naj bi Iran sedaj z agencijo bolj dejavno sodeloval pri razčiščevanju vprašanj o zgodovini svojega jedrskega programa in dovolil natančnejše inšpekcije. El Baradej je v svojem novembrskem poročilu zapisal, da IAEA še vedno ne more presoditi, ali je iranski jedrski program v začetku imel vojaško komponento ali ne.


O omenjenem poročilu sta medtem že govorila tudi ameriški in ruski predsednik. Vladimir Putin je v Moskvi sprejel glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saeda Džalilija. Putin je ob tem pohvalil domnevno pripravljenost Irana na boljše sodelovanje z IAEA in izpostavil, da mora biti iranski jedrski program "transparenten" in nadzorovan s strani inšpektorjev IAEA.

"Še vedno globoko verjamem, da Iran predstavlja nevarnost," je dejal Bush. © Reuters

 

Bush: Iran ostaja grožnja miru

Kljub izsledkom poročila pa je Bush ponovil, da Iran ostaja grožnja miru, saj bi lahko obnovil domnevni tajni program jedrskega orožja, ki ga je glede na poročilo ustavil leta 2003. Kot je poudaril, je "najboljša diplomacija tista, pri kateri vse možnosti ostajajo na mizi". Bush je izpostavil
tudi potrebo po ohranitvi mednarodnega pritiska na Teheran, da bi dosegli ustavitev bogatenja urana, saj bi Iran te dejavnosti lahko spremenil za proizvodnjo jedrskega orožja. Ameriški predsednik je tudi druge države pozval, naj se zavejo, da Iran ostaja nevaren. "Sedaj je čas za sodelovanje mednarodne skupnosti," je dodal.

Iran v sporu s Kanado

Iran je izgnal kanadskega veleposlanika v Teheranu, ker Kanada ni sprejela kandidatov za veleposlanika, ki jih je predlagal Teheran. Kanada je izrazila obžalovanje nad odločitvijo Irana in dogodek označila za nesprejemljivega. Do izgona je prišlo, ker Kanada ni želela potrditi diplomatskega predstavnika, ki ga je predlagal Teheran.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.