Slovenija
78 ogledov

Javen ali tajen register pedofilov?

Žurnal24 main
V Sloveniji se ob napovedanih spremembah kazenskega zakonika razmišlja tudi o registru pedofilov. Glavno vprašanje se pri tem je, ali uvesti javni ali tajni register?

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo osnutek novega kazenskega zakonika, ki predvideva tudi možnost vzpostavitve posebne evidence storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Predvidena je možnost dajanja podatkov o izbrisanih sodbah za t.i. pedofilska kazniva dejanja tistim ustanovam, društvom in združenjem ljudi, ki se ukvarjanja z učenjem, vzgojo ali varstvom otrok in mladoletnikov.

Deljena mnenje o registru
Mnenja o vzpostavitvi takšnega registra so zelo deljena, saj se pojavljajo številna vprašanja glede tega, kako s pravo mero doseči, da bodo otroci čim bolj varni, po drugi strani pa hkrati ne pretirano posegati v človekove pravice storilcev. Zato je raziskovalno-dokumentacijski sektor državnega zbora pripravil primerjalni pregled o nacionalnem registru za storilce spolnega nasilja nad otroki, ki pokaže, da takšne registre pozna le malo držav.

Po podatkih angleškega notranjega ministrstva namreč le sedem držav pozna register storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, še redkejše pa so države, ki imajo poseben register pedofilov. Kot referenčni primer za zagovornike javne dostopnosti do podatkov o tovrstnih kaznivih dejanjih veljajo Združene države Amerike. Registracija storilcev je sistem, ki ga od začetka 90. let poznajo vse ameriške zvezne države, prva pa ga je uvedla Kalifornija že leta 1947. Register je večinoma dostopen javnost prek svetovnega spleta, njegov namen pa naj bi bil povečati zavedanje o nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja, saj naj bi bila stopnja povratništva pri teh storilcih visoka. V ZDA je opazen tudi trend zviševanja predpisanih kazni za dejanja, storjena proti otrokom, 22 držav pa ima zakonodajo, ki omogoča satelitsko spremljanje storilcev. Države pa širijo tudi geografske omejitve, kje lahko storilci delajo, živijo ali se začasno zadržujejo (denimo prepoved zadrževanja v bližini šol).

Irska in VB z tajnim registrom pedofilov

V prid javnemu dostopu do registra pedofilov govori tudi letošnji primer pedofila Christopher Paul Neala, ki so ga ujeli le nekaj dni zatem, ko so razkrili njegovo identiteto. © AFP

 
Register storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost imajo tudi na Irskem , pri čemer gre za vsa tovrstna kazniva dejanja, ne glede na starost žrtve. Register sicer ni javno dostopen, storilec pa mora po obsodbi policiji sporočiti svoj naslov, če potuje v tujino, pa tamkajšnji naslov. V Veliki Britaniji poznajo register nasilnih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki prav tako kot na Irskem javnosti ni dostopen. Trenutno ima v Veliki Britaniji do podatkov v registru dostop samo policija, poleg tega pa lahko delodajalci notranje ministrstvo zaprosijo za podatek o kandidatu za zaposlitev, ki naj bi delal z otroki. V letošnjem letu je sicer v Veliki Britaniji potekala kampanja v podporo strožjemu zakonu, ki bi po zgledu ameriškega staršem omogočal dostop do podatkov o pedofilih v njihovi okolici, a je vlada takšen predlog zavrnila. Register pedofilov poznajo tudi v Kanadi in Avstraliji, o njegovu ustanovitvi pa razmišljajo tudi na Hrvaškem.

Slovenija prva z javnim registrom v Evropi?
Glavno vprašanje pri vzpostavitvi registra v Sloveniji ostaja, kdo naj bi imel dostop do podatkov v registru: zgolj policija in centri za socialno delo, vrtci in šole ali pa bi bili podatki v registru popolnoma dostopni javnosti. Raziskovalni sektor DZ ob tem ugotavlja, da bi bil takšen register pedofilov v Evropi edinstven primer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.