Svet
5 ogledov

Zaradi nasilja zaprli Sorbono

Študentje pred univerzo protestirajo proti Sarkozyjevim reformam. Žurnal24 main
Zaradi nasilja med študenti so morali zapreti znamenito francosko univerzo Sorbono. Medtem se je stavka javnih prevoznikov večinoma končala.

Vodstvo znamenite pariške univerze Sorbone je moralo zapreti šolska vrata. Študenti, ki nasprotujejo načrtovanim reformam francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, so namreč že več dni blokirali vhod na univerzo, sedaj pa je prišlo še do fizičnega obračuna. Nasilje je izbruhnilo med študenti, ki so protestirali, in tistimi, ki so hoteli na predavanja.

Študentje vdirajo na Sorbono. © Reuters

 
Protesti študentov pa potekajo tudi na drugih francoskih univerzah, potem ko je bil letošnje poletje sprejet zakon, ki daje univerzam več avtonomije pri zbiranju zasebnih virov financiranja. Študenti se bojijo, da bi ta ukrep utegnil privesti do komercializacije brezplačnega javnega izobraževanja.

Stavka javnih prevoznikov h koncu
Medtem se je v Franciji po devetih dneh končala stavka javnih prevoznikov, ki so jo zaposleni v javnem prometu pripravili v protest načrtovani pokojninski reformi Sarkozyja. Javni potniški promet se je tako začel normalizirati, vendar pa bo za vrnitev v prejšnje stanje potrebnih več dni. Stavkajoči sicer ponekod še vztrajajo, saj je Sarkozy zmagoslavno dejal, da z reformo ni več mogoče odlašati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.