Slovenija
8 ogledov

Vidni učinki Lukende

Lovro Å¡turm BOBO Žurnal24 main
Pri zmanjševanju števila nerešenih zadev in sodnih zaostankov so najuspešnejša višja sodišča ter okrožna in okrajna sodišča v Murski Soboti, Celju in Ajdovščini.

Sodni zaostanki se po besedah ministra za pravosodje Lovra Šturma manjšajo. Projekt Lukenda, s katerim so začeli zmanjševati sodne zaostanke, je po ministrovih besedah zelo uspešen na višjih sodiščih in na nekaterih okrajnih sodiščih. Višja sodišča so že dosegla 50-odstotno realizacijo Lukende. S tem so uresničila hitrejšo obravnavo tekočih zadev, kar je poleg zmanjševanja sodnih zaostankov drugi cilj Lukende. Nekaj okrajnih in okrožnih sodišč pa je še daleč od zastavljenega cilja, je opozoril minister.

Cilja triletnega projekta Lukenda sta predvsem zmanjšanje števila nerešenih zadev na koncu vsakega leta in zmanjšanje sodnih zaostankov. Prvi cilj je dosežen, če se število nerešenih zadev na koncu koledarskega leta zmanjša na polovico prispelih zadev v tem letu. "Torej, če prispe na sodišče 100.000 zadev, je cilj dosežen, če jih rešijo vsaj 50.000," je pojasnil minister.

Minister je kot najuspešnejše izpostavil okrožno sodišče v Murski Soboti, ki ima 93-odstotno realizacijo Lukende, v obdobju od konca januarja 2006 do 30. junija letos pa je za 40 odstotkov zmanjšalo število sodnih zaostankov. Okrajno sodišče v Celju ima 84-odstotno realizacijo Lukende, okrajno sodišče v Ajdovščini pa ima kar 110-odstotno realizacijo Lukende, v istem obdobju pa je za 15 odstotkov zmanjšalo število sodnih zaostankov.

Lani se je število vseh nerešenih zadev zmanjšalo za 4 odstotke, v prvi polovici letošnjega leta pa za 6 odstotkov. Skladno s projektom Lukenda je za leti 2006 in 2007 v kadrovskem načrtu predvidenih 160 sodniških mest, od tega je bilo imenovanih že 119 sodnikov.

Glede problema nezasedenih sodniških mest je minister izključil možnost prenizkih plač, saj " se pravnik za sodniški poklic praviloma ne odloča zaradi plače." Število osebja pri nas je po ministrovem zagotovilu primerljivo s številom osebja v drugih evropskih državah. "Včasih jih v tem celo prekašamo," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.