Slovenija
24 ogledov

Drnovšek uspel le z enim kandidatom

Žurnal24 main
Poslanci državnega zbora so izmed petih ustavnih sodnikov so za novega ustavnega sodnika potrdili zgolj Miroslava Mozetiča, ki je tudi že prisegel pred državnim zborom.

Preostali štirje kandidati - Jadranka Sovdat, Mile Dolenc, Dunja Jadek Pensa in Kristina Ožbolt - niso dobili predpisane večinske podpore vseh poslancev. Za Mozetiča je na glasovanju, to je potekalo za vsakega kandidata posebej, glasovalo 51 poslancev, proti pa jih je bilo 18. Za Sovdatovo je glasovalo 34 poslancev, proti jih je bilo 29. Kandidaturo Dolenca je podprlo 32 poslancev, proti jih je bilo 35. Kandidaturo Pensove je podprlo 26 poslancev, proti pa jih je bilo 40. Ožboltovo je podprlo 34 poslancev, proti pa jih je bilo 34.

Poslanci kritični do Drnovškove izbire
Še pred glasovanjem so imele sicer poslanske skupine in poslanci možnost predstaviti svoja stališča do predlaganih kandidatov. To so izkoristili v poslanskih skupinah SDS, SD, LDS in Zares. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ocenil, da je imel predsednik na razpolago bistveno več maneverskega prostora, kot ga je dejansko izkoristil. ˝V poslanski skupini menimo, da iz prispelih kandidatur ni izbral najboljše prijavljene kandidate. Menimo, da bi bilo primerno, če bi tudi tokrat ostal zvest svoji tradiciji in se malo ozrl za še drugimi kandidati,˝ je dejal Tanko. Po Tankovih besedah se namreč prav zaradi zdajšnje predsednikove prakse, po kateri je kandidate večinoma izbiral med neprijavljenimi kandidati, veliko kandidatov ni prijavilo na razpis. Po besedah predstavnika poslanske skupine SD Dušana Kumra, so v poslanski skupini SD s predlaganimi kandidati zadovoljni, še bolj pa bi bili zadovoljni, ˝če bi bili med prijavljenimi kandidati tudi kakšen kandidat iz univerzitetnih akademskih vrst˝. Jože Školč pa je v imenu poslanske skupine LDS izrazil upanje, da se na glasovanju ne bo pokazalo, da živimo v letu 1945, ˝ko imajo možnosti samo tisti, ki so naši, ne pa tudi tisti, ki so dobri˝. ˝To pa ne pomeni, da mislimo, da so vaši slabi, zato tudi nismo imeli pomislekov do nobene od kandidatur,˝ je dejal Školč.

V 14 dnevih nov razpis

Predsednik države Janez Drnovšek bo moral v 14 dneh razpisati nov razpis. © BOBO

 
Po zakonu o ustavnem sodišču mora zdaj predsednik države Janez Drnovšek za mesta kandidatov, ki niso bili izvoljeni na mesto ustavnega sodnika, v 14 dnevih razpisati nov razpis, lahko pa (v enakem roku) državnemu zboru v potrditev predlaga tudi katerega izmed kandidatov, ki so se že prijavili na zdajšnje tri razpise. V tem primeru lahko predlaga tudi kandidata, ki se na razpis ni prijavil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.