Slovenija
7 ogledov

Jaklič direktor Lekarn Ljubljana?

Za prokurista Vzajemne in direktorja javnega zavoda ne veljajo določbe zakona o Žurnal24 main
Prokurist Vzajemne Marko Jaklič je najverjetnejši kandidat za mesto direktorja Lekarn Ljubljana.

Na vprašanje, ali se bo ob morebitnem imenovanju odpovedal prokuri, so pri Vzajemni odgovorili, da "ga je nadzorni svet imenoval za nedoločen čas in z morebitnim imenovanjem za direktorja zavoda Lekarna Ljubljana se glede tega nič ne spremeni".

Jaklič kot prokurist pri Vzajemni pokriva področje trženja in promocije, prodajne mreže, organizacije in kadrov, pravnih zadev in financ, so pojasnili pri Vzajemni. Dodali so, da Jaklič kot prokurist ni odgovoren za obdelavo in reševanje škode ter za sklepanje in obdelavo zavarovanj.

Med slednje namreč spadajo odnosi z izvajalci zdravstvenih storitev, med katere spadajo tudi lekarne. Sicer pa Vzajemno zastopa uprava družbe, kar pomeni, da prokurist le sopodpisuje dokumente s svojega področja, so še zapisali. Jaklič za prokuro trenutno ne prejema plačila.

Jaklič je lekarništvo analiziral v magistrski nalogi

Na vprašanje, na kakšni podlagi sta funkciji prokurista pri Vzajemni in direktorja zavoda Lekarne Ljubljana združljivi, so pri Vzajemni odgovorili, da "gre predvsem za skupen interes, in sicer za interes bolnikov, ki morajo biti na ravni celotnega zdravstva deležni najboljših storitev. Celotni zdravstveni sistem mora namreč delovati čim bolj po meri bolnika".

Dodali so, da je Jaklič področje lekarništva temeljito analiziral v svoji magistrski nalogi, poleg tega na področju zdravstvenega sistema deluje že deset let – najprej na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za tem pa še v Vzajemni.

Kos: Konflikta interesov naj ne bi bilo

Glede združljivosti funkcije prokurista Vzajemne in direktorja Lekarn se je izrekel tudi ljubljanski podžupan in predsednik sveta Lekarne Ljubljana Jani Möderndorfer: "Osebno menim, da za zavod Lekarne Ljubljana to nima nobenega pomena, saj ne gre za konflikt interesov, ker za prokurista Vzajemne in direktorja javnega zavoda ne veljajo določbe zakona o javnih uslužbencih. O tem, ali bo gospod Jaklič ostal prokurist Vzajemne, bodo odločali tisti, ki so mu prokuro dodelili."

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je za STA pojasnil, da opravljanje obeh funkcij hkrati na podlagi nobenega pravnega akta ni sporno, prav tako naj ne bi šlo za noben konflikt interesov.

Jakliča so med 11 kandidati za direktorja Lekarn Ljubljana izbrali na seji lekarn 14. januarja. Soglasje k imenovanju mora kot ustanovitelj podati še ljubljanski mestni svet, predvidoma na naslednji seji 4. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.