Svet
1 ogledov

Možnost za kompromis ostaja

kosovska mitrovica kosovo reuters Žurnal24 main
Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je sprejela resolucijo o Kosovu, v kateri je obžalovala, da še ni rešitve, ki bi bila sprejemljiva za Prištino in Beograd.

Parlamentarci naj bi sprejeli več amandmajev Beograda k resoluciji, med katerimi je najpomembnejši ta, da PS SE ni sprejel besedila, da so možnosti za kompromisno rešitev izčrpane in da mora zdaj Varnostni svet Združenih narodov najti ustrezno rešitev. PS SE je tako v sprejeti resoluciji pozvala VS ZN, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da bi presegli razlike in dosegli kompromis, s tem pa preprečili, da bi Kosovo postalo sod smodnika in zamrznjen konflikt na Balkanu.

 
 

Treba se je osredotočiti na varstvo človekovih pravic in manjšin, EU pa bi si morala  prizadevati za članstvo Srbije v njeni celovitosti, vključno s Kosovom, če je taka volja srbskega naroda.

Konstantin Kosačev, predstavnik Rusije v PS SE

 
Med možnimi scenariji po oceni PS SE ne gre izključiti možnosti, da bi se kosovski parlament zatekel k enostranski razglasitvi neodvisnosti. V tem primeru bi si morala Evropska unija prizadevati za enotno stališče do te razglasitve. Ob tem so Prištino in Beograd pozvali k ohranitvi miru in dialoga v vseh okoliščinah in zadržanosti do kakršnegakoli spodbujanja nasilja.

Ne glede na rešitev za prihodnji status Kosova bi moralo biti Kosovo večetnično in varno za vse svoje prebivalce, kjer bi spoštovali standarde zaščite človekovih pravic, še piše v resoluciji, ki so jo sprejeli s 96 glasovi za in 48 proti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.