Šport
3 ogledov

Virpi za 0,8 sekunde pred Petro

Virpi Kuitunen je bila tudi v Drammnu premočna za Petro Majdič. Žurnal24 main
Tekmo smučark tekačic v sprintu v Drammnu je dobila Finka Virpi Kuitunen. Vodilna v sprinterskem seštevku, Slovenka Petra Majdič, je z zaostankom 0,8 sekunde osvojila drugo mesto.
 

Drammen, sprint (Ž)

1. V. Kuitunen (FIN) 3:07,0
2. P. Majdič (SLO) +0,8

3. A. Jacobsen (NOR) +1,6

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na klasičnem sprintu za svetovni pokal v Drammnu osvojila drugo mesto. Zmagala je Finka Virpi Kuitunen , ki je imela pred vodilno v sprinterskem seštevku Petro Majdič vsega 0,8 sekunde prednosti. Tudi lani je bila v Drammnu Kuitunenova pred Majdičevo, predlani pa je tu Petra osvojila svojo prvo zmago. Na zmagovalni oder se je uvrstila še Norvežanka Astrid Jacobsen , ki je za Finko zaostala 1,6 sekunde. Vesna Fabjan s 33. in Katja Višnar s 46. časom kvalifikacij se nista uvrstili v četrtfinalne boje.

Majdičeva je v kvalifikacijah dosegla četrti čas in v servisnem šotoru so staknili glave ter za nadaljevanje izbrali boljše maže. V četrtfinalu je brez težav zmagala. V polfinalu je bila v skupini skupaj s Kuitunenovo. Po nekoliko slabšem startu je nato tekla na drugem ali tretjem mestu, Kuitunenova pa je narekovala oster tempo. Pred njo se je vrinila še ena Finka Kirsi Peraelae, ki v zaključku le ni mogla ogroziti Majdičeve in Slovenka je brez težav napredovala v finale. V finalu je varovanka trenerja Ivana Hudača začela nekoliko prepočasi, a se je hitro prebila v ospredje. Kuitunenova je bila prva, Majdičeva druga, vendar pa je iz ozadja grozila Norvežanka Astrid Jacobsen. Majdičeva je za nekaj metrov padla na tretje mesto, a je bila močna v zaključnem vzponu. Jacobsenova je ostala zadaj, znova pa se je bíla borba za prvo mesto. V boljšem položaju je bila Kuitunenova, saj je Majdičeva tekla v njeni smučini in Finka je dosegla novo zmago v svetovnem pokalu ter tako praktično že osvojila letošnji skupni seštevek svetovnega pokala.


Zmagovalke Drammna: Petra Majdič, Virpi Kuitunen in Astrid Jacobsen. © AFP

 

"Drugo mesto je za nas fantastičen dosežek, še posebej je dobro za skupni seštevek sprinta. Za Petro je res težek dan, a upam, da bomo na podoben način tekme pripeljali do konca. Ko smo po kvalifikacijah videli, da smuči niso ustrezne, smo na srečo z ekipo hitro pripravili druge, ki so se izkazale za boljše. Kuitunenova ima odlično tehniko in lahko tudi na vzponih z manj namazanimi smučmi odlično teče, a tudi nam se je recept izšel. Za zdaj še ne vemo, ali bomo v soboto nastopili tudi na distanci. Za zdaj sem skoraj prepričan, da ne, saj je naš prvi cilj letos osvojiti skupni seštevek sprinta," je po tekmi dejal trener Majdičeve Ivan Hudač. Pred zadnjo tekmo v sprintu ima Majdičeva na prvem mestu sprinterskega seštevka 564 točk, Jacobsenova na drugem 490, Kuitunenova na tretjem pa 488. V skupnem seštevku pa po 28 od 31 tekem vodi Kuitunenova s 1289 točkami. Na drugem mestu je Jacobsenova z 1115 točkami, na tretjem pa Švedinja Charlotte Kalla z 939 točkami. Petra ima na petem mestu 892 točk.

Hattestad (desno) je dobil moški sprint. © Reuters

 
 

Drammen, sprint (M)

1. O. V. Hattestad (NOR) 2:43,4
2. J. A. Svartedal (NOR) +0,5
3. E. Jönsson (ŠVE) +1,9

Norvežan Ola Vigen Hattestad je zmagovalec moške sprinterske preizkušnje v Drammnu. V finalu, kjer so nastopili kar štirje Norvežani, je drugo mesto osvojil domačin Jens Arne Svartedal , ki je za zmagovalcem zaostal za pol sekunde, tretji je bil z zaostankom 1,9 sekunde Šved Emil Jönsson . Slovenski predstavniki na tekmi niso nastopili. Ob robu dogajanja na tekmi svetovnega pokala v Drammnu so prireditelji že podelili veliki globus za skupno zmago v moški konkurenci. Tega je kljub dejstvu, da na današnji tekmi ni nastopil, prejel Čeh Lukaš Bauer , ki ima tri tekme pred koncem sezone s 1196 točkami pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Renejem Sommerfeldtom , 428 točk prednosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.