Svet
5 ogledov

Schwarzenegger za McCaina

mccain_florida_reuters30012008 Žurnal24 main
Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Arnold Schwarzenegger je podprl Johna McCaina za republikanskega kandidata na letošnjih ameriških predsedniških volitvah.

Kot je dejal Schwarzenegger je senator iz Arizone  McCain ˝veliki ameriški heroj˝  in mu je na ta način želel izkazati veselje nad njegovim dobrim izkupičkom na zadnjih primarnih volitvah na Floridi, kjer je slavil zmago. Medtem ko McCain slavi pa ima manj razlogov za slavje zdaj že nekdanji republikanski kandidat Rudy Giuliani, ki je medtem že izstopil iz bitke za najvišji položaj v državi. Slednji je sicer po odstopu od kandidature prav tako podprl McCaina.

Ključna podpora Kalifornijcev
Na republikanski strani za dva največja tekmeca veljata McCain in nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mitt Romney. Slednji je na volitvah na Floridi sicer zasedel drugo mesto in je moral moč priznati McCainu. Podpora Schwarzeneggerja pa je še posebaj pomembna za McCaina, saj mu lahko prav ta prinese ključno zmago na primarnih volitvah v Kaliforniji na tako imenovani ˝Veliki torek˝ in s tem odločilne glasove za nominacijo stranke. Velja namreč, da zmaga v Kaliforniji prinese 15 odstotkov vseh glasov delegatov, ki jih kandidat potrebuje za pridobitev nominacije.  

Spopad med Romneyjem in McCainom
Kako pomembne so volitve v Kaliforniji je pokazalo tudi sredino televizijsko soočenje med republikanskimi kandidati za ameriškega predsednika. Pri tem je šlo večinoma za prepir med dvema vodilnima kandidatoma, McCainom in nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjem, ki sta tekmovala v tem, kdo od njiju je bolj konservativen. Romney je McCaina obtožil, da zavaja republikance, ko trdi, da je Romney zagovarjal določitev urnika za umik vojske iz Iraka ter obtoževal Mccaina, da je bil proti davčnim olajšavam predsednika Georgea Busha. McCain je odvrnil, da je bil proti olajšavam, ker hkrati niso poskrbeli za zmanjšanje porabe, Romneyja pa obtožil, da je v Massachusettsu višal davke, povečal javni dolg in da ni uspel zmanjšati brezposelnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.