Svet
11 ogledov

Japonska odhaja iz Indijskega oceana

Odhod japonske vojaške misije predstavlja poraz japonskega premiera Fukudo. Žurnal24 main
Japonska se je odločila, da bo končala vojaško misijo v Indijskem oceanu, v okviru katere je podpirala ameriško vojno proti terorizmu.
Glavna naloga japonske misije je bila predvsem oskrbovanje ameriških sil v Afganistanu z gorivom. Za podaljšanje mandata japonskim silam, ki jim je zakonodaja, sprejeta po terorističnih napadih na ZDA septembra 2001 z veljavnostjo do danes, omogočala sodelovanje v ameriški vojni proti terorizmu, se japonska vlada ni odločila po močnem nasprotovanju japonske opozicije. Ta zagovarja stališče, da se uradno miroljubna Japonska ne bi smela udejstvovati v ˝ameriških vojnah˝.

Odhod prvi poraz Fakude
Ta poteza predstavlja poraz japonskega premiera Jasua Fukude. Ta je premierski položaj nastopil pred približno mesecem dni, na katerem je nasledil Šinza Abeja, ki je zaradi neuspešnega podaljšanja misije odstopil. Fukuda si je prav tako kot njegov predhodnik močno prizadeval za podaljšanje mandata japonskih sil. ˝Japonska mora nadaljevati vojaško misijo, v kateri igra vlogo oskrbovalca z gorivom, da bi izpolnila svojo odgovornost do mednarodnih prizadevanj v boju proti terorizmu,˝ je v izjavi dejal Fukuda. ˝Vlada bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bo takoj, ko bo mogoče, lahko znova pognala misijo,˝ je dodal.

Odhod Japonske slabo sporočilo za ZDA
Analitiki so opozorili, da bi bila ta odločitev - po močnih notranjepolitičnih trenjih in hudi razdvojenosti javnosti - lahko udarec japonskemu zavezniškemu odnosu z ZDA. Fukuda bo ZDA obiskal ta mesec, medtem pa je zaskrbljenost zaradi konca japonske misije izrazila Avstralija. ˝Upamo na vnovičen prispevek Japonske na tem območju,˝ je dejal avstralski zunanji minister Alexander Downer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.